Update

'Nee, de Elfstedentocht zit er nog niet in'

Het vriest een paar dagen en Nederland praat weer over een Elfstedentocht. Maar zover is het nog niet. 'We zijn heel blij dat er ijs ligt en we vinden het prachtig dat op natuurijs wordt geschaatst. Maar de rayonhoofden komen nog niet bij elkaar,' zegt woordvoerder Immie Jonkman van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vandaag.

ANP/Redactie
Twee mannen inspecteren het natuurijs op de Lytse Wielen. © ANP Beeld
Twee mannen inspecteren het natuurijs op de Lytse Wielen. © ANP

De route van de Elfstedentocht ligt op veel plekken nog open. Wil de tocht er komen, dan moet volgens Jonkman het ijs overal op zijn minst een centimeter of 15 zijn.

Eerder vandaag zei weerman Marco Verhoef dat de kans op een Elfstedentocht vrij klein is: 'We komen er dichtbij, maar of we het halen? Ik schat de kans in op slechts 25 procent.'

Waterschap
Ook volgens het waterschap Friesland zit de Tocht der Tochten er voorlopig niet in. Het waterschap waarschuwt vandaag dat het natuurijs in de provincie zeer onbetrouwbaar is. 'De wind is op dit moment de grote spelbreker.'

Door de wind is de ijsvorming minimaal en liggen grote stukken water open. Bovendien zijn er nog veel windwakken. Wel neemt de wind het komende etmaal af, wat gunstig is. Maar er zijn nog zeker 2 dagen matige tot strenge vorst nodig voor veilig natuurijs, aldus het waterschap.

IJsdikte
De minimale ijsdikte voor een toertocht bedraagt 10 tot 12 centimeter. De verwachting is dat de vorst de komende 7 dagen aanhoudt en er weinig neerslag zal vallen. Als die weersverwachting uitkomt, is plaatselijk een ijsdikte tot 15 centimeter mogelijk, voorspelt het waterschap.

Poldergemalen
De meeste poldergemalen zijn inmiddels uitgezet. Slechts 3 procent maalt nog mondjesmaat water uit dieper gelegen polders. Het water in de Friese vaarten, kanalen en sloten is daardoor tot rust gekomen.

Dooiaanval
Het is de vraag hoe lang de kou aanhoudt. Volgens Weeronline kan er zondag een dooiaanval komen, die gepaard gaat met eerst sneeuw en daarna regen. De kans dat het weerbeeld de volgende week overgaat in herfstachtig dooiweer, lijkt vrij groot, aldus Weeronline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden