Opinie

Nee, Amsterdam wordt geen tweede Venetië

Koester de dynamiek, de vitaliteit en de reuring van Amsterdam - maar de stad moet wel schoner, schrijven Guus Bakker en Marja Ruigrok in een opinie-artikel.

Een luchtfoto van het Amsterdamse centrum. Beeld anp
Een luchtfoto van het Amsterdamse centrum.Beeld anp

Het is druk. Iedereen praat en schrijft er over. Het aantal inwoners groeit, het aantal fietsers groeit en er komen elk jaar meer bezoekers. Het is niet tegen te houden. De grenzen staan open en mensen houden van Amsterdam. Voor de economie van héél de stad is dat goed nieuws, maar het heeft minder leuke gevolgen voor de mensen die midden in die drukte wonen.

Gaat de gemeente daar nog iets mee doen? In de eerste plaats, vinden wij, moeten die mensen hulp krijgen. Het is vreselijk als er iemand staat te plassen in je portiek. Voor inwoners van het centrum die dat meemaken, moet er assistentie komen, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. En daarmee bedoelen we méér dan alleen een meldpunt. We hebben een team voor ogen van mensen die werkelijk komen helpen om overlast tegen te gaan.

Nadenken over een tweede Rijks
In Het Parool zijn meer goede ideeën gelanceerd. Bijvoorbeeld: auto's niet op straat parkeren maar zoveel mogelijk ondergronds in garages. Daar zijn we het mee eens. Voor voetgangers méér stoep. Eens. Met verkeerslichten ook voor fietsers een groene golf creëren. Eens. Meer hulpkrachten op straat om mensen wegwijs te maken dan we nu hebben: meer welkommedewerkers, verkeersbegeleiders, busstewards en horecagastheren. Betere spreiding, zowel in tijd (ruimere openingstijden voor iedereen) als in plaats.

Voor veel bezoekers is de Arena Boulevard inmiddels de eerste bestemming. Er mag wat ons betreft nu worden nagedacht over een tweede Rijks, ook aan de andere kant van de Ring! Dat Amsterdam schoner moet, staat bij velen boven aan het verlanglijstje. Op plekken waar het druk is, staan te vaak uitpuilende vuilnisbakken. Er is nog altijd te veel zwerfvuil en nu Amsterdammers hun huis steeds vaker verhuren, is twee keer per week vuil ophalen al snel te weinig.

Andere zaken dan toerisme
Om de stad schoner te krijgen en schoner te houden hopen we zo snel mogelijk extra budget te vinden binnen de gemeentebegroting. De stad moet zo schoon zijn als zij was bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander - en dan standaard.

Over drukte zijn ook dingen geschreven waar we het niet mee eens zijn. Amsterdam wordt geen tweede Venetië. Venetië is moeilijker bereikbaar, moeilijker begaanbaar en je kunt er niets anders dan toeristen ontvangen. In Amsterdam verdienen de meeste bedrijven het overgrote deel van hun geld met andere zaken dan toerisme.

24/7 assistentie
Het zijn ook niet alleen toeristen, die de binnenstad bezoeken. Het zijn ook mensen uit de regio en uit Amsterdam zelf. Die mensen gaan we toch de toegang niet verbieden? En: Amsterdam is niet overal druk. Echt druk is het op een twintigtal plekken, zoals de Kalverstraat, langs de grachten of op het Rembrandtplein.

Het eerste wat de gemeente moet doen is kijken naar de mensen die op zo'n drukteplek wonen. Zij moeten hulp krijgen: 24/7 assistentie en een schone stoep. De binnenstad groeit, al jaren. Het Concertgebouw is ooit gebouwd in de weilanden, nu staat het op één van de drukste plekken in de stad.

Wij willen reuring
Het centrum van vroeger is Centrum XL geworden en reikt nu van Haarlemmerbuurt tot Carré en van Centraal Station tot de Cornelis Schuytstraat. Hier werken inmiddels meer mensen dan op Schiphol en in de haven samen - en onder hen zijn veel mensen uit Amsterdam.

Het centrum zal blijven groeien. Nog even en dan is het Rembrandtpark een tweede Vondelpark en komen mensen naar Amsterdam voor de Javastraat of Overhoeks. Die groei gaat niemand stoppen. Niemand van ons wil meer die lege, armoedige binnenstad terug van de jaren zeventig en tachtig. Evenmin willen we dat de binnenstad het exclusieve domein wordt voor een handjevol superrijke toeristen.

Waar elders in Nederland de economie krimpt en binnensteden langzaam leeg lopen, willen wij reuring, vitaliteit en dynamiek in een mooi, schoon Amsterdam. Een stad voor bewoners én bedrijven én bezoekers.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Guus Bakker
Beeld Guus Bakker
null Beeld Marja Ruigrok
Beeld Marja Ruigrok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden