Plus

Nederlandse zomerkinderfilm Meester Kikker maakt indruk

Het innemende Meester Kikker maakt indruk door de liefdevolle aandacht en de zorgvuldigheid waarmee de film is gemaakt.

Schooldirecteur Stork wil meester Frans (Jeroen Spitzenberger) zo snel mogelijk ontslaan Beeld -
Schooldirecteur Stork wil meester Frans (Jeroen Spitzenberger) zo snel mogelijk ontslaanBeeld -

Daar is hij dan: de Nederlandse zomerkinderfilm. Meester Kikker is een vrolijke, optimistische film met antiautoritaire strekking. En met de altijd nuttige boodschap mensen te accepteren die niet tot de grootste gemene ­deler behoren.

"Ik ben anders dan andere mensen," zegt meester Frans (Jeroen Spitzenberger als speelse ideale leerkracht) tegen de kinderen in zijn klas, een groep middenbouwers op een gezellige kleinschalige basisschool in een dorp.

Dat hij anders is, is zacht uitgedrukt, want meester Frans verandert soms in een kikker. Hij loopt er niet mee te koop, maar schaamt zich er ook niet voor, voegt hij eraan toe. Hij kan er simpelweg niets aan doen, want het is erfelijk. De verwijzing naar seksuele geaardheid zal weinig volwassenen ontgaan.

De kinderen vinden de kikkertransformatie machtig interessant, maar de nieuwe autoritaire schooldirecteur Stork (Paul Kooij in de Boze Buurmanmodus van Ja zuster, nee zuster), die niet op de hoogte is van Frans' kikkerleven, vindt deze meester een rare snuiter. Een leerkracht die het reuzegezellig heeft met de kinderen in de klas, kan niet deugen.

Stork ('regels zijn regels') wil een school waarin kinderen hun mond houden, keurig in de rij staan en braaf luisteren - allemaal zaken die bij meester Frans niet hoog in het vaandel staan. Stork wil 'de rotte appel in de fruitmand' daarom zo snel mogelijk ontslaan.

Dierenliefde
Meester Kikker is de verfilming van Paul van Loons kinderboek, dat door scenarist Mieke de Jong stevig onder handen is genomen. Dat een mens in een kikker verandert is leuk, maar levert geen speelfilmomspannende dramatische boog op.

De Jong, die eerder in het kindergenre excelleerde (Iep, Lepel, Knetter, Tony 10), heeft, anders dan de titel doet vermoeden, de emotionele perikelen van het schoolmeisje Sita (Yenthe Bos) centraal gesteld. Sita is de dochter van een alleenstaande moeder (Georgina Verbaan), die uit dierenliefde dag en nacht in een asiel werkt. Aandacht voor haar dochter schiet erbij in.

Meester Kikker
Regie Anna van der Heide
Met
Yenthe Bos, Georgina Verbaan, Jeroen Spitzenberger
Te zien in Eye, Ketelhuis

Een vader zou dat misschien kunnen compenseren, maar die heeft Sita blijkbaar niet, of hij is overleden of vertrokken. Hoe het precies zit, weten we niet, want de film laat zich er niet over uit. Sita ziet in meester Frans een plaatsvervangende vader: een rol die de leerkracht zich graag laat aanleunen. Het leidt tot problemen als hij een voorzichtige liefdesverhouding krijgt met een juf (Wine Dierickx), wat bij Sita jaloezie opwekt.

Liefdevolle aandacht
Na het tegenvallende resultaat, twee jaar geleden, van Wiplala keert Bos Bros, de kwaliteitsstudio van kinder- en jeugdseries en -films, nu weer terug naar het soort producties waarmee het naam maakte. Wiplala werd gedomineerd door special effects, wat ten koste ging van de emotionele lading, waarin juist de kracht van de studio lag.

Het leverde films op als Minoes, Waar is het Paard van Sinterklaas?, Dolfje Weerwolfje en Morrison Krijgt een Zusje. Het innemende Meester Kikker sluit met een warm kloppend hart naadloos bij deze films aan. De keuze om de verandering van de leerkracht in een kikker niet met spectaculaire digitale trucages te tonen, maar met minimale middelen, komt mogelijk voort uit financiële overwegingen, maar werkt uitstekend.

Geweldig talent
Meester Kikker moet het niet van oh's en ah's hebben door state-of-the-artfilmtechnologie, maar maakt indruk door de liefdevolle aandacht en de zorgvuldigheid waarmee de film is gemaakt. De locaties en aankleding zijn perfect en Anna van der Heide bewijst zich na haar speelfilmdebuut Brammetje Baas (2012) weer als een uitstekende kinderregisseur. Onder haar regie laat Yenthe Bos als de stoere en kwetsbare Sita zien dat ze een geweldig talent is.

Een minpunt is dat Meester Kikker in de slip­stream van de succesvolle serie Mees Kees-films volgt, waarin ook een leuke meester in conflict komt met een bazige schooldirecteur. In het verleden trok Bos Bros zijn eigen succesvolle plan. Dat de studio nu de verdenking op zich laadt op een succesvolle rijdende trein te springen, voelt als een zwaktebod. Gelukkig doet het niets af aan de kwaliteit van Meester Kikker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden