Plus

'Nederlandse' webwinkels leveren rechtstreeks uit Azië

Via een Europese sluiproute weten mistige elektronica-webwinkels spullen soms honderden euro's goedkoper aan te bieden, vaak via op het oog Nederlandse webshops. De echte winkels zijn het zat.

Herman Stil
null Beeld Niels Wenstedt/ANP
Beeld Niels Wenstedt/ANP

'Vierhonderd euro goedkoper. Daarvoor laat ik hem niet liggen.' Sinterklazen letten steeds meer op de kleintjes, ook als die van ver komen.

Online elektronica kopen in China is al razend populair. En zolang keurig invoerrechten en btw worden afgedragen, is daar ook niets mis mee. Maar dat geldt vooral goedkope spullen. Wie durft honderden euro's voor een smartphone of duizenden euro's voor een camera aan Chinese bedrijven toe te vertrouwen?

Daar hebben slimme handelaren iets op gevonden: betrouwbaar ogende websites die ogenschijnlijk in Nederland zijn ondergebracht. Met prijzen die tientallen, soms honderden euro's lager liggen.

Postbusfirma's
Neem Rhinocamera. Het lijkt een keurige Nederlandse webwinkel in fotocamera's, inclusief adres in Hengelo. Dat blijkt een bekende plek voor postbusfirma's voor iedereen die zich graag verschuilt.

Rhinocamera heeft een helpdesk, maar die heeft het al weken zo druk dat niemand er de telefoon opneemt. De Engelstalige webchat beantwoordt geen vragen over het bedrijf.

Die 'Nederlandse' website wordt overigens beheerd door een Amerikaans bedrijf dat zich laat voorstaan op de kreet 'je identiteit is niemands zaak, behalve de onze'.

Rhinocamera blijkt als Primary Holdings in het Britse Gibraltar te huizen, op een kantooradres dat het deelt met een advocaat die zich ook als dichter en buikspreker afficheert. Er zijn links naar kanaaleiland Jersey en naar een importbedrijf uit India.

Rhinocamera is lang niet de enige elektronicawinkel die zich als Nederlands voordoet om spullen goedkoop aan te bieden. Websites als Ibuygou of Geekbuying bieden aan tegen een kleine bijbetaling spullen, 'taxfree from EU whare­house' te versturen. Waar dat staat, blijft duister: de sites reageren niet op vragen. En het blijft opvallend dat ook de prijzen in dollars zijn.

In werkelijkheid zien de bestelde spullen de rots van Gibraltar nooit: ze worden rechtstreeks geleverd vanuit Azië en gaan alleen op papier via de Britse kroonkolonie.

Het zijn niet alleen schimmige webwinkels die aan grijze import doen. Zo bood Bel­simpel de nieuwe Googlefoon Pixel 2 vorige maand via grijze import als eerste in Nederland aan - overigens tegen de adviesprijs.

Gibraltar is volgens kenners een populaire route voor 'grijze import', net als de Kanaal­eilanden - gebieden die ook opduiken in discussies over belastingontwijking.

"Invoertarieven en btw zijn daar veel lager, of die kennen ze helemaal niet," zegt Harold Konijnenberg van Foto Konijnenberg, een van de grootste cameraverkopers van ons land.

"Ze komen zo ongehinderd Europa binnen. Ik begrijp niet dat dat mag. Het is oneerlijke concurrentie. Als ík dat doe, staan de producenten meteen met advocaten bij me op de stoep. Tegelijkertijd doen ze niets aan nepwebwinkels die hun spullen krijgen via zulke goedkope routes."

5%

Vijf procent van de camera’s komt via grijze import door webwinkels het land binnen.

"Producenten weten precies aan wie ze leveren," zegt Konijnenberg. "Ze kunnen aan de serie­nummers zien aan wie ze het apparaat hebben verkocht. Maar ze hebben er gewoon geen belang bij het aan te pakken. Of ze hun spullen nu via ons verkopen of via Azië, dat maakt hun niet uit."

Winkels blokkeren
Canon waarschuwt tegen het kopen van artikelen uit onduidelijke hoek."Er kan onjuiste software in zitten of verkeerde accessoires bij zitten als stekkers en opladers," zegt een woordvoerder van Canon Nederland, "wat zelfs gevaarlijk kan zijn. Bovendien is er dan geen garantie."

Maar hoe die shops aan officiële Canonproducten komen, laat het bedrijf in het midden. Ook Huawei legt die vraag naast zich neer. "Het staat retailers vrij om van onze adviesprijzen af te wijken," zegt een woordvoerder.

Volgens Joep Kock van Bureau Beeldvorming is ongeveer 5 procent van de cameraomzet in Nederland zulke 'grijze import'. "Afgezien van invoerrechten en btw die de schatkist daarmee misloopt, is dit een frustrerende situatie voor Nederlandse ondernemers die zich wel aan de regels houden."

"Producenten moeten zulke winkels blokkeren," zegt Konijnenberg. "Of laat ze anders alle prijzen wereldwijd gelijktrekken, dan hebben wij er ook wat aan."

Ver onder de prijs
Niet alleen smartphones, alle elektronica, gadgets en zelfs mode zijn voor prijzen ver onder de gebruikelijke in Nederland te koop op vaak betrouwbaar Nederlands ogende websites.

Zo gaat het laatste topmodel van telecomfabrikant en Ajaxsponsor Huawei, de P10 Plus, bij Mediamarkt voor 660 euro over de toonbank. Het 'Duitse warenhuis' van Gearbest levert hem voor bijna 100 euro minder: 567 euro.

Of neem de OnePlus 5t: in Nederland te koop voor 659 euro, maar bij webwinkel Ibuygou hoeft er maar 630 dollar (531 euro) voor worden afgerekend, een korting van 20 procent.

In fotocameraland zijn de verschillen nog groter. Zo kost een Canon 6D bij Rhinocamera 1159 euro, terwijl de prijs in Nederland 2000 euro bedraagt, een korting van 42 procent. Een top-Olympus met objectief kan bij Rhinocamera 10 procent onder de prijs die je op Coolblue zult vinden, worden aangeschaft.

Nepfacturen
Consumenten die hun spullen direct in Aziatische webwinkels kopen, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Alleen kan de douane roet in het eten gooien, door alsnog invoerrechten en btw te heffen.

Ook daartegen is een Chinese remedie. Bij websites als Ibuygou kan de koper zich voor 5 euro extra verzekeren tegen douaneheffingen: wie wordt aangeslagen, krijgt na het digitaal verzenden van de aanslag de kosten terug - is tenminste de belofte.

Andere webwinkels, onder meer die bij webmarkt AliExpress zijn aangesloten, bieden desgevraagd aan nepfacturen mee te zenden waarop de waarde onder de grens van 22 euro ligt, of de verzending als 'gift' te bestempelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden