Nederlandse versie van kijkcijferhit Love Island van start

De deel­nemers aan het eerste Nederlandse seizoen van Love Island. Beeld RTL Beeldbank
De deel­nemers aan het eerste Nederlandse seizoen van Love Island.Beeld RTL Beeldbank

Maandagavond begint de Nederlandstalige versie van Love Island, een realityprogramma dat een gigantische hit is in Engeland. Vijf vragen over deze nieuwste pulpshow.

Hoe zit is Love Island in elkaar?

In Love Island worden tien Nederlandse en Vlaamse singles zes weken lang gevolgd tijdens een verblijf in een luxe villa op Las Palmas. Zij worden verwacht duo’s te vormen en worden 24 uur per dag in de gaten gehouden met tientallen camera’s. De twintigers zeggen op zoek te zijn naar de ware liefde, maar velen zullen een ander motief hebben: wie namelijk tot sterkste koppel wordt uitgeroepen gaat na zes weken naar huis met 25.000 euro op zak.

Lijkt het op Temptation Island?

Het programma heeft ontegenzeggelijk iets weg van Temptation Island en Ex on the Beach. Ook hier zien we spierbundels in neonkleurige zwembroeken en vrouwen in pikante bikini’s die zich vermaken met daten, feesten en roddelen. Wat Love Island anders maakt, is de grote invloed van de kijker. Via een app kunnen deelnemers worden weggestemd of op date worden gestuurd, maar er kunnen ook nieuwe ‘eilanders’ in de villa worden geïntroduceerd. De kijkers bepalen wie er uiteindelijk met de pot vandoor gaat. Love Island is bovendien een dagelijkse show, die vanwege het stemproces heel dicht op de uitzending wordt gefilmd. Tussen opname en uitzending zitten twee dagen.

Moet ik dit gaan kijken?

In Engeland is Love Island een gigantisch kijkcijferkanon. Volgende week begint het vijfde seizoen. Het vorige seizoen trok gemiddeld zo’n vier miljoen kijkers per aflevering. Volgens dagblad The Sun is het the hottest show on tv, de Telegraph noemde het de tv sensation of the summer en volgens The Guardian is het een van de weinige programma’s die nog een substantieel jong publiek naar de traditionele televisie weten te trekken – de helft van de kijkers is tussen de 16 en 34 jaar. De show won zelfs een Bafta Award, een prestigieuze televisieprijs. Het is plat vermaak (mensen hebben seks op televisie), iedereen is hetero en knap en sommige deelnemers zijn niet al te snugger (vorig jaar zat er een vrouw in die nog nooit van brexit had gehoord), maar Love Island is ook een sympathieke show. Er wordt niet veel gezopen of geruzied, en sommige deelnemers krijgen écht gevoelens voor elkaar – er zijn al twee Britse Love Island-baby’s geboren en er is er nog een onderweg.

Was er niet trammelant rond Love Island?

Klopt. Twee Britse oud-deelnemers, Mike Thalassitis (26) en Sophie Gradon (32), hebben het afgelopen jaar een eind aan hun leven gemaakt. Hun dood zou te maken hebben met de beroemdheid die ze plotseling overkwam. Sindsdien is er een fel debat ontstaan over de nazorg die productiehuizen zouden moeten leveren aan deelnemers van realityshows. Vorige week beloofde Productiehuis ITV verbetering, ook omdat politici een onderzoek hadden aangekondigd nadat deze maand nog een kandidaat van een ITV-programma een einde aan zijn leven had gemaakt. De nieuwe kandidaten van het Britse Love Island krijgen verbeterde psychologische ondersteuning, ook nadat het programma is afgelopen, en er zal vooraf meer gedetailleerde worden gesproken met potentiële deelnemers over de impact die de show op hun leven kan hebben.

Hoe zit dat bij de Nederlandstalige versie?

De nazorg wordt niet geïntensiveerd na de gebeurtenissen in Engeland, zegt een woordvoerder van RTL namens productiebedrijven ITV Netherlands en SBS Belgium. “We houden het natuurlijk nauwlettend in de gaten, maar de punten waarop zij aanscherpen zijn bij ons al in orde. Er is een streng selectieproces, inclusief psychologische screening. Daarnaast is er zowel voor, tijdens als na het programma professionele psychologische begeleiding. Dit geven we als kandidaten erom vragen, maar ook reactief, als we zien dat ze het kunnen gebruiken. Dit bieden we tot meestal een jaar na de laatste uitzending. Wij maken ook Temptation Island, en daarvoor geldt hetzelfde. Als je met onbekende mensen werkt, is dat niet meer dan normaal.”

Love Island, vanaf maandagavond dagelijks om 20.30 uur op RTL5 en bij Videoland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden