Nederlandse universiteiten krijgen klop van Duitsland

De Universiteit Leiden is de beste universiteit in Nederland, op korte afstand gevolgd door Delft, Rotterdam en Wageningen. Dat blijkt uit de jaarlijkse universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine. Leiden staat dit collegejaar op de 64ste plek in de mondiale top van 200 universiteiten. Delft heeft de 71ste plek, Rotterdam de 72ste en Wageningen de 73ste.

null Beeld anp
Beeld anp

Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogenoemde World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed, maar moet dit jaar de derde plek in de ranglijst afstaan aan Duitsland. Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn onze oosterburen het sterkst vertegenwoordigde land op de lijst. Ze hebben 12 universiteiten bij de beste 200 van de wereld.

Universiteit Twente uit top 200
Nederland staat met 11 universiteiten in de top 200 op de vierde plek. Vorig jaar waren dat er nog 12, maar de technische universiteit van Twente, die vorig jaar nog op plek 170 stond, staat nu niet meer in de top 200.

Universiteitenvereniging VSNU zegt al vaker de vraag te hebben gekregen waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 of zelfs de top 50 staan. 'Als je echt wilt pieken dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut', reageert VSNU-voorzitter Karl Dittrich hierop. 'En dan ben je er nog niet.

Zo is het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo'n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet.'

Lijstaanvoerder is, net als vorig jaar, het Amerikaanse California Institute of Technology, gevolgd door de universiteiten van Harvard (VS) en Oxford (VK).

Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer onderzoek, onderwijs en internationale activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden