'Nederlandse student voordelig voor België'

Dit jaar volgen bijna 6000 Nederlandse studenten onderwijs aan een Vlaamse universiteit of hogeschool. Een recordaantal. 5 vragen aan Dirk Haaksman, woordvoerder van de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

Wordt een Nederlandse student overal toegelaten in Vlaanderen?

'Net als een Vlaming moet een Nederlander natuurlijk wel een schooldiploma hebben. Voor de bacheloropleidingen geneeskunde en tandheelkunde moet je een toelatingsexamen doen, evenals voor sommige kunstopleidingen. Maar Vlaanderen kent geen lotingprocedures zoals Nederland die heeft."

Is een Vlaams diploma evenveel waard als een Nederlands diploma?

'Absoluut. Vlaanderen heeft ook de bachelor-masterstructuur en was onderdeel van het zogeheten Bolognaproces om het Europese hoger onderwijs beter vergelijkbaar te maken. Wel is Nederland het enige land ter wereld waarvan al zijn universiteiten in de mondiale top 200 van beste instellingen staan. Daar kan België niet aan tippen, maar desondanks is het onderwijs er net zo goed. Het maakt voor een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt niet uit of je een Nederlands of Vlaams diploma hebt."

Waarin verschilt het Nederlandse onderwijs van het Vlaamse?

'Dat is lastig te zeggen, voor elke student is dat anders. Nederlanders vertellen soms dat het Vlaamse onderwijs wat schoolser is, dat ze meer college moeten volgen en meer bladzijden moeten leren, maar we hebben daar geen officieel onderzoek naar gedaan."

Met de stijging van het aantal Nederlanders groeit ook de kritiek. Niet elke Belgische belastingbetaler wil het onderwijs van duizenden Nederlanders financieren. Zijn Nederlanders er nog wel welkom?

'Daar horen we wisselende geluiden over, maar studenten worden nooit geweigerd. België wordt natuurlijk niet per se slechter van een Nederlander. Een student betaalt huur, koopt eten en drinken en brengt zo geld in het laatje. En ik kan me heel goed voorstellen dat het voor België juist voordelig is als hoogopgeleide Nederlanders na hun afstuderen in het land blijven."

Gebeurt dat vaak?

'Dat verschilt. Bij de studies geneeskunde en diergeneeskunde is de bachelor aan de master gekoppeld, waardoor studenten voor langere tijd in het land moeten blijven. Bij andere opleidingen kun je na de driejarige bachelor kiezen of je in België wilt blijven en daar eventueel verder wilt studeren, of teruggaat naar Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden