Nederlandse student is tevredener dan ooit over opleiding

Niet eerder waren studenten in Nederland zo tevreden over hun opleiding. Met name hbo'ers zijn duidelijk meer te spreken over de inhoud van hun studie dan in 2014. Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête.

null Beeld anp
Beeld anp

Ruim 700.000 studenten van 72 verschillende hbo- en universitaire opleidingen zijn uitgenodigd voor het onderzoek. Van hen deed bijna 39 procent mee. Over de inhoud van de opleiding bleken zowel hbo- als universitaire studenten een stuk positiever. 69 procent was dat vorig jaar, nu is 71,9 procent van de studenten aan universiteiten tevreden. Bij de hogescholen was vorig jaar 53,6 procent tevreden, nu 58,3 procent.

Studenten konden bij de antwoorden kiezen uit cijfers tussen 1 en 5, waarbij 1 zeer ontevreden betekent en 5 zeer tevreden. WO-studenten zijn al jaren positiever over hun opleiding, zij gaven hun studie gemiddeld een 3,79; hbo'ers een 3,58.

De bezetting van het Maagdenhuis en de bijbehorende studentenprotesten lijkt dus weinig invloed te hebben gehad op de opinie van het gros van de studenten. Toch denkt de Tweede Kamer aan veranderingen: VVD, PvdA, SP, CDA en D66 doen vandaag voorstellen om de inspraak van studenten uit te breiden. Een SP-kamerlid presenteert vandaag dertig voorstellen voor hoe het in zijn ogen zou moeten toegaan op de universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden