Nederlandse staat deels aansprakelijk voor vliegramp in Faro

De Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de vliegramp in Faro (1992). Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdagochtend bepaald in een langslepende rechtszaak. 

De Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de vliegramp in Faro in 1992.Beeld EPA

Slachtoffers eisten twee maanden geleden voor de rechter dat drie deskundigen onder ede zouden worden gehoord over een rapport dat ze hadden opgesteld.

Nabestaanden en overlevenden van de ramp, waarbij 56 doden en 106 zwaargewonden vielen, procederen al jaren tegen de staat om de toedracht van de ramp boven tafel te krijgen. Ze geloven niet dat plotselinge extreme weersomstandigheden – regen en zware dwars- en valwinden – ertoe leidden dat de DC10 bij de landing in Portugal crashte.

Hoewel luchtvaartmaatschappij Martinair en de toenmalige Raad voor de Luchtvaart, onderdeel van de staat, deze lezing aanhouden, hebben Portugese onderzoekers op basis van de zwarte doos geen bewijs gevonden dat het weer de ramp veroorzaakte.

Vol ‘fouten’

De rechter verzocht drie deskundigen – twee Franse verkeersvliegers en een Duitse ingenieur – vragen over de landing van het ramptoestel te beantwoorden. Volgens 26 overlevenden en nabestaanden staat dat rapport vol ‘fouten’ en ‘aantoonbaar onjuiste beweringen’. Daarom eisten ze twee maanden geleden voor de rechtbank dat de deskundigen worden gehoord, uit angst voor een ‘doofpot’.

Volgens Veeru Mewa (FTW Advocaten) is het deskundigenrapport slecht onderbouwd. Ze maken volgens hem niet duidelijk welke bronnen zijn gebruikt, begrijpen ze de radardata niet en negeren ze technische gegevens waaruit blijkt dat de piloten fouten maakten bij de landing. “De deskundigen hadden de objectieve feiten moeten onderzoeken, maar hebben hier hun eigen interpretatie aan gegeven,” zei Mewa bij de rechtbank.

De slachtoffers baseren zich onder meer op rapporten van eigen deskundigen. Die concluderen dat de piloten ernstige procedurele fouten hebben gemaakt. Ze hadden de landing moeten uitstellen of moeten uitwijken.

De staat betoogde dat ‘bewuste roekeloosheid van de gezagvoerder’ niet kan worden aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden