Update

'Nederlandse Somaliërs actief bij terreurgroep Al Shabaab'

Verschillende Nederlandse Somaliërs zouden in Somalië actief zijn voor de terreurbeweging Al Shabaab. Dat heeft een overgelopen hoge commandant van de beweging gezegd tegen het VPRO-programma Bureau Buitenland. De voormalige commandant zou twee mensen zelf met een eenheid hebben opgehaald bij de Keniaanse grens in 2009.

Leden van de terreurbeweging Al Shabaab zijn gevangen genomen door militairen van de African Union-United Nations. Beeld FOTO EPA
Leden van de terreurbeweging Al Shabaab zijn gevangen genomen door militairen van de African Union-United Nations.Beeld FOTO EPA

In totaal zouden volgens de ex-commandant, Mohamed Farah Al-Ansari, 800 buitenlandse strijders aan de kant van Al Shabaab vechten, van wie het grootste deel uit Arabische landen en Azië komt. Al-Ansari had ook al laten weten dat er in Nederland mogelijk slapende terreurcellen zijn die aanslagen voorbereiden.

Verblijfsvergunning
Volgens hem heeft al-Shabaab Somaliërs getraind om acties voor te bereiden in de landen waar ze een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dergelijke cellen zouden bestaan in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De inlichtingendienst AIVD heeft eerder laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er een aanslag dreigt vanuit Somalië.

Contacten in Nederland
De AIVD zegt wel aanwijzingen te hebben dat personen met de Nederlandse nationaliteit zich willen aansluiten bij Al Shabaab of dat daadwerkelijk hebben gedaan. 'Vooralsnog lijken de jihadisten die naar Somalië gaan vooral te willen deelnemen aan de strijd in Somalië zelf, maar het is goed denkbaar dat sommigen terugkeren om in het Westen een aanslag te plegen', aldus de AIVD. Daarom houdt de dienst er rekening mee dat mogelijk in Somalië verblijvende jihadisten op termijn hun contacten in Nederland kunnen aanzetten tot actie in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden