Update

Nederlandse regering verheugd en waakzaam

Geert Wilders. Beeld anp

De Nederlandse regering heeft verheugd gereageerd op de uitschakeling van al-Qaedaleider Osama bin Laden door de Amerikanen. Premier Mark Rutte en minister Hans Hillen van Defensie zeiden dat een belangrijke slag is toegebracht aan het terroristennetwerk, maar dat de strijd tegen terreur nog zeker niet voorbij is en waakzaamheid geboden blijft. Het dreigingsniveau wordt niet aangepast.

Rutte liet weten dat er nu geen signalen zijn dat wraakacties zijn te verwachten in Nederland, maar dat de veiligheidsdiensten alert zijn. ''Er zijn genoeg gekken die bereid zijn de meest verschrikkelijke dingen te doen'', zei Rutte op NOS Radio I. Hij heeft zijn waardering meteen laten overbrengen aan de Amerikaanse president Barack Obama.

Defensieminister Hillen wees erop dat terreur vele gezichten heeft en al-Qaeda een veelkoppig monster is. Symbolisch vindt hij het goed dat Osama bin Laden is uitgeschakeld, maar dat wil niet zeggen dat de wereld nu veiliger is geworden. Hillen vindt het jammer dat Bin Laden niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter, zei hij. Rutte kan begrijpen dat levend pakken ondoenlijk was, omdat hij ''extreem goed was beschermd''.

De oppositiepartijen PvdA, D66, SP en GroenLinks zien het als een succes voor de Amerikanen, maar ze betreurden dat Osama niet kon worden berecht.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) ziet ''vooralsnog geen reden om specifiek voor Nederland het dreigingsniveau aan te passen''. Wel moet Nederland ''onverkort alert blijven, want terroristen kunnen nog steeds ieder moment op onverwachte plekken toeslaan.'' De NCTb waarschuwt dat nieuwe netwerken, die zijn ontstaan onder volgelingen van Osama bin Laden, nog wel een dreiging kunnen vormen. De organisatie verwijst onder meer naar de aanslag in de Marokkaanse stad Marrakesh, waardoor vorige week zestien mensen om het leven kwamen, onder wie een Nederlander.

''Toen Bin Laden nog leefde, heeft hij gedreigd met tegenacties als hem wat zou overkomen'', stelt ook defensiedeskundige Ko Colijn van Instituut Clingendael. ''Ik denk dat dit voor een deel bluf is. Zijn terreurnetwerk al-Qaeda is een los netwerk zonder strakke leiding. Maar misschien zijn er allerlei groepen die nu in actie komen.''

De beveiliging en observatie bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag is opgeschaald na de dood van Osama bin Laden. Dat hebben betrouwbare bronnen maandag bevestigd. Bij de ambassade aan het Lange Voorhout was het maandagochtend rustig. Er was wel wat meer politie te zien.

Volgens Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht, had Osama op basis van het internationale recht gearresteerd moeten worden en aan de VS uitgeleverd om daar te worden berecht. ''Strikt formeel mag je het oorlogsrecht niet voor dit soort acties misbruiken'', aldus Knoops. ''Maar er is natuurlijk geen rechtbank ter wereld die de Amerikanen hiervoor op de vingers gaat tikken.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden