Nederlandse rappers innig verstrengeld met criminelen

Populaire Nederlandse rappers zoeken voortdurend het gezelschap van zware criminelen. Beide partijen zien de banden als statusverhogend - gezien de manier waarop ze elkaar op sociale media omarmen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Beeld uit een clip van Ali B. met Redouan 'Takka' Boutaka (midden) in een prominente rol. Beeld -
Beeld uit een clip van Ali B. met Redouan 'Takka' Boutaka (midden) in een prominente rol.Beeld -

Sushirestaurant Izakaya, op het stille stuk van de Albert Cuypstraat, is voor de liefhebber een uitstekende plek om een gelukkige gelegenheid te vieren.

De champagne staat er altijd koud en bij speciale gelegenheden bindt het personeel een vuurwerkje aan de flessenhals, opdat ook de overige aanwezigen in de gaten hebben dat iemand het breed laat hangen.

Een ideale 'spot' voor Lil' Kleine, de Amsterdamse artiest, sinds 2015 verreweg de bekendste rapper van Nederland. Na de monsterhit Drank en Drugs breekt Lil' Kleine (23), geboren als Jorik Scholten, alle records. Zijn albums halen platina en zijn nummers worden miljoenen keren beluisterd via Spotify en YouTube. Zijn concerttour is stijf uitverkocht.

Maar op 13 januari is Lil' Kleine niet in Izakaya om zijn eigen succes te beklinken: hij is er om te vieren dat zijn vriend Yobel D. eindelijk weer op vrije voeten is.

D. (27) heeft net een celstraf van dertig maanden uitgezeten, vanwege een plofkraak in Twello. Met een groepje had hij twee pinautomaten uit de muur geblazen. Buit: twee ton, maar nog voordat de daders daarvan konden genieten, had het arrestatieteam in de schuilplaats gestaan.

Het was niet de eerste celstraf voor D. In Duitsland had hij al eens vastgezeten vanwege het voorbereiden van een ernstig misdrijf.

Met vrienden vieren Lil' Kleine en Yobel 'Racks' D. dat hij eindelijk weer van het goede leven kan genieten. De keukenbrigade van Izakaya maakt een exclusief toetje om Racks' terugkeer luister bij te zetten.

Vurige en wederzijdse liefde
De top van de Nederlandse hiphop, die grotendeels onder contract staat bij het label Top Notch van Kees de Koning, koketteert met Amsterdamse criminelen.

Tieneridolen verheerlijken op de sociale media de wereld van klatergoud en snel geld en contacten met criminelen lijken statusverhogend te werken.

Aan de viptafels ontmoeten ze elkaar: de profvoetballers, rappers, criminelen, hele en halve ondernemers en de vrouwen die daarop afkomen. De banden tussen rappers en de onderwereld zijn innig.

De wederzijdse liefde tussen muzikanten en criminelen is al decennia vurig. René Froger gaf midden jaren negentig een optreden op de extravagante bruiloft van de Amsterdamse crimineel Henk Rommy, 'De Zwarte Cobra'; Ben Cramer en Dries Roelvink zongen de Heinekenontvoerders toe toen die vrijkwamen uit de gevangenis.

Ali B. - na Osdorp Posse en Extince één van de eerste succesvolle Nederlandstalige rappers en nu de verstandige manager van de nieuwe generatie - gaf de inmiddels geliquideerde huurmoordenaar Redouan 'Takka' Boutaka een prominente rol in zijn clip.

Maar waar voorheen contacten met criminelen de carrière van een artiest fors konden beschadigen, lijkt het voor Nederlandse hiphoppers juist onmisbaar te pronken met contacten in de onderwereld.

Gevreesd figuur
Plofkraker Yobel D. is bepaald niet de enige crimineel in de entourage van Lil' Kleine. In zijn vriendenkring, die hij veelvuldig bij zijn werkzaamheden als rapper betrekt, zitten zeker twee jonge mannen uit de familie van de in 2015 doodgeschoten Brian Dalfour, decennia een gevreesd figuur in de Amsterdamse onderwereld.

Hoewel die nieuwe generatie een beduidend minder criminele staat van dienst heeft, werd één van de jongeren veroordeeld voor creditcardfraude. De tourmanager van Lil' Kleine is een jeugdvriend van beruchte plofkrakers.

Via de sociale media betuigt Lil' Kleine zijn steun aan de Haagse crimineel Reda N., die een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een zeer gewelddadige woningoverval op een miljonairsgezin waarbij kleine kinderen zagen hoe gewapende mannen hun ouders vastbonden.

Lil' Kleine in de camera: "Free Reda, fuck iedereen. Reda, wat ik wel echt jammer van je vind: ik word nog steeds niet op die bezoeklijst van je gezet. Want ben ik nou je echte mattie?"

N., die in de Haagse onderwereld als machtig geldt, zette het filmpje op een Instagramaccount dat hij kennelijk vanuit de gevangenis beheert. Hij kan rekenen op de steun van allerlei rappers: ook Boef, Lijpe en Sjaak betuigen hem hun liefde. Een andere rapper, Frenna, belt met videoverbinding met N. terwijl die in zijn cel zit.

Ook de zichtbaar beschonken voetbalinternational Eljero Elia dweept in een filmpje met de Haagse crimineel: "Ik hou van jou papa, jij bent die hele meneer, die echte gangster."

Gezamenlijke investering
Lil' Kleine voelt zich op zijn gemak bij zware criminelen. Hij poseert in juli 2016 in de Amsterdamse club Air in de armen van Terence 'Slice' de V. (34), twee maanden voordat die door een arrestatieteam wordt aangehouden in een flat in Amsterdam-Noord, met 140 kilo cocaïne, een ton cash, dure horloges en drie vuurwapens. Hij wordt veroordeeld tot 5,5 jaar cel - bij verstek, want nog voor het vonnis vlucht hij.

De partij cocaïne van De V. was vermoedelijk een gezamenlijke investering van criminelen uit Amsterdam-Zuidoost, van wie een aantal zich volgens justitie ook met liquidaties bezighoudt.

Eén vriend was bij de cocaïne aangehouden, liggend op een bed vol geld en vuurwapens: Kelvin C. Ook met hém staat Lil' Kleine op de foto. 'Safe', zet hij erbij. Veilig.

Die Kelvin C., die 5,5 jaar cel kreeg voor de cocaïnevondst, is een goede vriend van weer een andere rapper: Jason 'Djaga Djaga' L. - voorheen bekend als Jason D. en Jayjay.

Door Lil' Kleine op Instagram geplaatste foto's van hem met Kelvin C. Beeld Instagram
Door Lil' Kleine op Instagram geplaatste foto's van hem met Kelvin C.Beeld Instagram

Zij waren samen in club Air in de nacht dat Jason L. volgens de rechtbank een andere crimineel naar de Bijlmer lokte met berichtjes over vrouwen.

Eenmaal aangekomen in de flat Kikkenstein schoot een jonge man die crimineel met een automatisch wapen dood. Jason L. kreeg veertien jaar cel opgelegd voor het aansturen van de liquidatie. Het hoger beroep loopt.

Die lange celstraf weerhoudt 'Djaga Djaga' er niet van de rapcarrière voort te zetten die hij heel jong begon als frontman van de rapformatie Green Gang, waarvan de recherche meerdere betrokkenen en hun entourage inmiddels met liquidaties in verband brengt.

Kort na de veroordeling voor de liquidatie brengt Jason L. met zijn halfbroer een rapalbum uit, waarbij hij hulp krijgt van veel bekende namen uit de Nederlandse hiphop, vooral uit de stal van platenlabel Top Notch: onder anderen Lijpe, Broertje (die zelf een lange celstraf uitzat), Green Gang-veteraan F.I., Jonna Fraser, Chivv en Frenna leveren gastbijdragen. De veroordeling voor moord is kennelijk geen bezwaar.

Meer dwarsverbanden
Jason L. schaamt zich niet voor zijn criminele levenswandel: op de albumhoes staat hij in een mugshot in gevangenispak - inclusief zwarte balk voor zijn ogen.

Op de achterkant van de cd-hoes groet hij (een 'shout-out', zoals dat heet), elf mannen die vooral vanwege liquidaties en een mislukte moordaanslag tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld, onder wie een man die een onschuldige passant doodschoot.

Op de avond dat Jason L. de liquidatie aanstuurt, is hij in het gezelschap van nóg een man die in hiphopkringen een geziene gast is: Barry O. (26) is de vaste dj van de in de Bijlmer zeer populaire rapformatie SBMG. Deze Barry O. - artiestennaam DJ Wale - stak volgens justitie op 3 oktober vorig jaar een man meerdere keren in zijn rug bij een nachtclub in Rotterdam, mogelijk tijdens een ruzie met andere rappers.

Clip van Lijpe met Zakaria A. in een wit camouflagepak en met een kalasjnikov. Beeld -
Clip van Lijpe met Zakaria A. in een wit camouflagepak en met een kalasjnikov.Beeld -

Er zijn meer dwarsverbanden tussen het zware milieu van liquidaties en de Nederlandstalige hiphop: in een clip van de Maarssense rapper Lijpe speelt een man in een wit camouflagepak de hoofdrol.

Hij zwaait met een kalasjnikov, terwijl Lijpe rapt over vuurwapengeweld. De man in het camouflagepak is Zakaria A. (24), die in Utrecht al bekend was omdat hij als pizzakoerier iemand neerschoot vanwege een conflict om drugs.

Recent heeft justitie hem in zijn cel aangeklaagd voor de moord op crimeblogger Martin Kok eind 2016, nadat hij ook al was aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Joegoslavische crimineel Ranko Skekic.

Zoals de rappers rolmodellen zijn voor Nederlandse kinderen en tieners, zijn het ook voorbeelden voor de jonge krabbelaars onder aan de criminele ladder. Ze vergaren immers zo veel geld dat ze volop kunnen genieten van magnums champagne, dure horloges en shoppingtrips bij dure kledingwinkels - en het is allemaal legaal.

Dat binnen de opsporingsdiensten het vermoeden heerst dat wit en zwart geld rondom de artiesten makkelijk vermengd raken, is niet verwonderlijk. In een zaak tegen Barry I., de oprichter en tegenwoordig manager van rapgroep SFB (Strictly Family Business), maakte justitie die verdenking concreet.

De recherche vermoedde dat hij een deel van de ongeveer tweehonderdduizend euro die hij had verdiend met bankfraude, had witgewassen via de optredens en kaartverkoop van SFB. De rechtbank zag voor die beschuldiging onvoldoende bewijs.

Recenter kwamen de leden van SFB opnieuw bedenkelijk in het nieuws: drie van de vier leden zaten in Suriname ruim drie maanden in de cel omdat zij gezamenlijk seks hadden gehad met een vijftienjarig meisje - waarvan beelden op internet belandden.

Pistool in de broekband
In een wereld waar geld en status het belangrijkst zijn om te tonen, worden contacten met criminelen kennelijk als even statusverhogend gezien als het zwaaien met pakken geld en het showen van allerhande dure kleding, klokken en blingbling. Dat brengt risico's met zich mee.

Bij een optreden in Zuidoost van rapgroep SFB in juli 2017 zag iemand dat rapper KM (Kaene M. (20), in zijn burgerbestaan) een pistool in de band van zijn broek had. De door de bewaking gewaarschuwde politie trof het vuurwapen inderdaad aan.

KM zei dat hij eerder die dag had gevochten, waarbij het pistool van zijn belagers op de grond was gevallen - waarna hij dat snel in zijn broeksband had gestopt. Een dag eerder had hij overigens zélf de politie gebeld om te melden dat hij met vuurwapens was bedreigd. De recherche had sterk het idee dat er 'veel meer speelde' rond de groep, en met name KM.

In het criminele milieu gaan verhalen over jonge, succesvolle artiesten die zijn afgeperst. Van één van de rappers zou al een duur horloge zijn afgepakt. Die verhalen blijken lastig te verifiëren.

De meeste rappers lijken zich niet te realiseren dat een warme omhelzing ook een ijzeren greep kan worden.

Wie is wie?
Lil' Kleine
- artiestennaam van de Amsterdamse Jorik Scholten (23). Onder de vleugels van label Top Notch van Kees de Koning uitgegroeid tot één van de populairste rappers van Nederland, met name onder tieners. Goed voor miljoenen streams op YouTube en Spotify.

Lijpe (24) - De Maarssense Abdel Achahbar blinkt uit in raps over het straatleven. Eveneens ondergebracht in de Top Notchstal.

Strictly Family Business (SFB) - Haagse rapformatie met vier leden, die in 2013 hun eerste mixtapes uitbrachten en sindsdien via Top Notch ook bij groter publiek bekend zijn geworden. Rapper Frenna heeft ook solo succes.

SBMG ­- De Sawtu Boys Money Gang (SBMG) is mateloos populair in Amsterdam-Zuidoost. Heeft twee officiële leden, Chyvon Pala (Chivv) en Henk Mando (Henkie T.), maar een grote entourage. Staat onder contract bij Top Notch.

Vervelende verbanden
Kees de Koning, eigenaar van platenmaatschappij Top Notch, waar de meeste rappers in dit artikel onder contract staan, wil niet reageren. Hij laat slechts weten 'op vakantie' te zijn. Ook nadat het artikel aan hem is voorgelegd, blijft het stil. Dat geldt ook voor Nathan Moszkowicz, manager van Lil' Kleine. Hij drukt telefoontjes weg.

Manon Aalmoes, raadsvrouw van Jason L. en Barry O., reageert wél. "Green Gang betreurt het door de recherche en in de media met liquidaties in verband te worden gebracht." De naam Green Gang wordt volgens Aalmoes ten onrechte gebruikt voor mensen die op afstand staan van de groep.

Over de steekpartij waarvoor Barry O. van SBMG wordt vervolgd: "Het slachtoffer gooide een fles, waarna een vechtpartij ontstond waarbij is gestoken. O. heeft het mes gezien en opgepakt, maar ontkent te hebben gestoken." Rapgroep SFB 'betreurt het dat continu negatieve zaken uit het verleden worden opgehaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden