Advertentie vanOpera2day

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Nederlandse première Philip Glass; Opera Melancholica Slechts 1 avond in Carré

Op dinsdag 18 februari heten OPERA2DAY, New European Ensemble en Scapino Ballet Rotterdam u welkom in het Anatomisch theater van de Psyche. Hier lichten wij schedels! Tijdens een real life casus bent u getuige van de Nederlandse premiere van The Fall of the House of Usher van Philip Glass.

Beeld Marco Borggreve

Uw gastheer is de geneesheer-directeur van ons anatomisch-psychologisch instituut. In een theatercollege licht hij toe hoe het eraan toegaat in zijn anatomisch theater. Daarna gaan we het in volle werking zien.

Beeld Marco Borggreve

Dat we in de menselijke psyche kunnen rondkijken, is te danken aan wat in de geneeskunst bekend staat als de Folie à deux. Als je langere tijd bent opgesloten in een ruimte met iemand die aan psychoses leidt, ga je ook zien wat hij ziet. Vanavond sluiten wij onszelf op met een patiënt als veel grotere groep. De Folie à mille wordt onze methode. We gaan collectief horen wat hij hoort, en zien wat hij ziet.

Bestel nu je kaarten voor Carré!

Het onderwerp van onderzoek is vandaag de melancholie. Om de werking en de gevolgen van melancholie te tonen presenteren we de casus van Roderick Usher. Usher is een sterk vereenzaamde man. Hij is weggezonken in zwaarmoedigheid, wordt getergd door rondmalende gedachten en weet niet hoe hij moet omgaan met zijn gevoelens. Deze blijven om aandacht vragen en zijn een stem in zijn hoofd geworden, die hij zijn zus noemt. Usher probeert zijn gevoelens weg te drukken, maar steeds als dit lukt beseft hij dat zijn wereld koud en leeg is geworden. Een deel van zijn zelf is afgestorven. Het is een gemis dat ook voelt als een soort van rouw. Dat is zijn melancholie.

We hopen dat Usher zich weet te bevrijden van zijn melancholie en innerlijke gespletenheid. We hopen dat hij de onbevangenheid kan terugvinden die hij als kind wel kon ervaren En wij hopen dat ook u als toeschouwer daardoor beter in contact komt met de melancholie in uzelf.

Beeld Marco Borggreve

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden