Nederlandse pietendiscussie is wereldnieuws

Niet alleen in Nederland houdt Zwarte Piet de gemoederen bezig, ook in het buitenland wordt volop geschreven over het hulpje van Sinterklaas en de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

De Goudse stroopwafelpiet krijgt veel aandacht in de buitenlandse media. Beeld epa
De Goudse stroopwafelpiet krijgt veel aandacht in de buitenlandse media.Beeld epa

De Britse krant Daily Express schrijft dat de 'zwartepietenrel is overgekookt' na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook dagblad The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht.

Behalve voor de vele arrestaties hebben media ook speciale aandacht voor de kaas- en stroopwafelpiet, zaterdag geïntroduceerd in Gouda. Onder meer de Canadese krant The Toronto Star noemt de gele 'Cheese Pete' een handreiking naar tegenstanders van Zwarte Piet én een knipoog naar het belangrijkste exportproduct van Gouda, kaas.

Ook het Sinterklaasjournaal is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. 'Een ander teken dat tijden veranderen, is de witte Piet die donderdagavond te zien was in het dagelijkse tv-programma over Sinterklaas', meldt de Sun Herald, een krant uit Australië.

De discussie die de politiek voert over Zwarte Piet wordt daarbij even aangestipt. Zo schrijven Australische en Canadese journalisten over Geert Wilders die 'wil dat Zwarte Piet zwart blijft - volgens de wet', terwijl de liberalen willen dat er mee rekening wordt gehouden met racisme.

Alle verhalen worden rijkelijk geïllustreerd met foto's van de overwegend zwarte Zwarte Pieten die bij de intochten aanwezig waren, maar ook van de opstootjes tussen demonstranten en politie.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden