Nederlandse Oomen vist achter het net voor EU-baan ombudsman

De Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) wordt niet de nieuwe Europees Ombudsman. Dat wordt de Ierse Emily O'Reilly, die nu ook ombudsman is in haar land. Dat bleek na een definitieve derde stemronde in Straatsburg woensdag. Na de tweede stemronde was er nog geen winnaar.

Ria Oomen-Ruijten in februari 2010. Beeld epa
Ria Oomen-Ruijten in februari 2010.Beeld epa

O'Reilly kreeg in de eindstemming 359 Europarlementariërs achter zich. Oomen moest genoegen nemen met 276 stemmen.
De 62-jarige Oomen feliciteerde de Ierse. 'Toch goed dat het een vrouw is geworden.' Oomen zei het 'een hele eer' te vinden dat haar christendemocratische fractie (EVP) haar vroeg zich kandidaat te stellen. Zij dankte allen die op haar gestemd hadden.

Dinsdag was er een eerste stemming. Van de zes kandidaten, onder wie ook de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, kregen Oomen en O'Reilly de meeste stemmen, gevolgd door de sociaaldemocratische Europarlementariër Dagmar Roth-Behrendt. Na de tweede stemronde woensdag bleek dat Roth-Behrendt geen kans meer maakte. Het is aannemelijk dat daarop de sociaaldemocraten eerder de onafhankelijke kandidaat O'Reilly steunden dan Oomen, een EVP-fractielid.

Europarlementariërs van D66 en GroenLinks twitterden dat zij verheugd zijn dat een onafhankelijke kandidaat de post krijgt en niet iemand uit eigen kring.

O'Reilly wordt voor nog geen jaar benoemd. Dat komt omdat de huidige ombudsman midden in zijn termijn opstapt. Volgend jaar zullen er opnieuw voor de post verkiezingen worden gehouden, maar de kans van de dan zittende ombudsman om herkozen te worden, is reëel.

De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. Burgers, bedrijven, instellingen en stichtingen kunnen onder meer via de website van de Europees Ombudsman een klacht indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden