Update

Nederlandse onderzoekers kunnen toch rekenen op EU-subsidies

Nederlandse onderzoekers kunnen alsnog rekenen op Europese subsidies. EU-lidstaten hebben hun verzet tegen de financiering van zo'n 200 Europese onderzoeksprojecten opgegeven. De contracten voor de projecten op het gebied van gezondheid, bio- en nanotechnologie kunnen worden getekend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat maakte het Europees Parlement vandaag bekend. Het gaat voor Europa in totaal om 485 miljoen euro voor onder meer onderzoek op het gebied van hersentumoren, kanker, Crohn, arthritis, diabetes en Parkinson. Maar deskundigen zoeken bijvoorbeeld ook naar biotechnologische oplossingen voor olievervuiling op zee en ziektes bij kweekvis.

Nederland profiteert ongeveer drie keer meer dan gemiddeld van Europese onderzoeksfondsen.

Bij de tientallen Nederlandse bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij de projecten, gaat het onder meer om het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam en de universiteiten Twente, Wageningen en Maastricht.

Sommige EU-landen, waaronder Nederland, hadden aanvankelijk kritiek op de manier waarop de projecten gefinancierd zouden worden, aldus een zegsman van het EP. Zij schrapten een groot deel van het bedrag.

Het EP dreigde toen een overschot van 1,5 miljard op de Europese begroting van vorig jaar niet terug te storten naar de lidstaten. Daarop gingen de EU-staten alsnog akkoord.

Nederland krijgt 73 miljoen euro retour. Dit bedrag wordt verrekend met de Nederlandse afdracht voor dit jaar.

GroenLinks is opgelucht dat de impasse is opgelost. 'Dat lidstaten een streep halen door belangrijk onderzoek is hypocriet. Juist hier is het Europees belang duidelijk', aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in een verklaring. 'Ik zie in een tweet mijn collega van de PVV dit soort onderzoek afdoen als Europese hobbies. Het zou goed zijn als Europarlementariërs en lidstaten wat zorgvuldiger kijken naar wat van belang is en wat niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden