'Nederlandse Nobelprijzen' naar vier hoogleraren

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vandaag de winnaars van de Spinozapremie 2012 bekendgemaakt. Dat zijn de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Ze worden ook wel de Nederlandse Nobelpijzen genoemd.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

De prijzen gaan naar een hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, twee hoogleraren van de Radboud Universiteit in Nijmegen en een van de Universiteit Leiden. Dit zijn ze:

Annemarie Mol, werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, richt zich in haar werk op de antropologie van het lichaam. Ze combineert daarbij verschillende wetenschapsdisciplines: filosofie, medische sociologie, antropologie, wetenschapssociologie en sociale theorie.

Xander Tielens is volgens de NWO de 'meest geciteerde en actieve astronoom van Nederland'. In zijn werkt combineert Tielens astronomie met fysica en chemie van grote moleculen. Hij is hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte aan de Universiteit Leiden.

Mike Jetten doet onderzoek naar bacteriën. Volgens de NWO heeft zijn onderzoek tot radicaal nieuwe inzichten geleid. 'Honderden onderzoeksgroepen over de hele wereld baseren hun werk op de ontdekkingen van Jetten.' Jetten is hoogleraar ecologische microbiologie aan de Radboud Universiteit en bijzonder hoogleraar environmental microbiology aan de TU Delft.

Ieke Moerdijk houdt zich bezig met algebra en topologie. Dat is abstracte meetkunde. Momenteel werkt hij onder meer aan onderzoek naar de logische structuur van de kwantuminformatietheorie. Net als Jetten is hij hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

2,5 miljoen
De winnaars krijgen ieder 2,5 miljoen euro die ze kunnen besteden aan onderzoek naar keuze. Gerard 't Hooft, een van de eerste winnaars van de Spinozapremie, heeft later de Nobelprijs voor de Natuurkunde gewonnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden