Nederlandse musea kopen samen schilderij Van Gogh

Het Van Gogh Museum heeft met het Drents Museum een vroeg schilderij van Vincent van Gogh gekocht: ­Onkruid verbrandende boer uit 1883. Het doek – een van de weinige die uit deze periode bewaard is – zal afwisselend in beide musea te zien zijn.

Onkruid verbrandende boer, Vincent van Gogh, 1883.Beeld Rijksmuseum

Het kleine werk toont een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Van Gogh (1853-1890) schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 – hij was pas een jaar aan het schilderen met olieverf en nog zoekende naar zijn stijl – bijna drie maanden verbleef en diep onder de indruk raakte van het landschap met heide en veengrond.

In een brief van 22 oktober 1883 aan zijn broer Theo maakte Vincent van Gogh schetsjes van vier schilderijen, waaronder Onkruid verbrandende boer. Hij schreef daarover: ‘Ziehier een paar avond effekten – ik zit nog steeds op dat onkruidverbrandertje, dat ik wat toon aangaat in een geschilderde studie beter heb dan vroeger, zóó dat het meer de grootheid der vlakte en het vallen van den avond geeft en ’t vuurtje ’t eenige lichtstipje is met ietwat rook. Ik ging er telkens ’s avonds voor buiten kijken.’ Uit andere brieven blijkt dat Van Gogh in Drenthe minstens achttien studies maakte, maar het merendeel is verloren gegaan.

Het Van Gogh en het Drents Museum verwierven het schilderij gisteren op een veiling bij Sotheby’s in New York voor 2,8 miljoen euro, bijna drie keer de vooraf geschatte opbrengst. Het was eerder onderzocht door de experts van het Van Gogh Museum, en als echte Van Gogh erkend.

Wandelend in een park

Met de aankoop van Onkruid verbrandende boer zijn nu alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties; in de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich al drie werken uit Drenthe en ook het Drents Museum heeft er een in bezit. De aanwinst zal wisselend in beide musea te zien zijn; de eerste publiekspresentatie is in het Drents Museum.

Op dezelfde veiling is ook een tweede schilderij van Van Gogh afgehamerd. Mensen wandelend in een park in Parijs, dat Van Gogh in 1886 schilderde in Parc Monceau, kreeg voor 8,8 miljoen euro (inclusief provisie voor het veilinghuis) een nieuwe, nog onbekende eigenaar. Vooraf werd 4,5 tot 6,5 miljoen euro verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden