Nederlandse moslim voelt zich met de nek aangekeken

Nergens anders in Europa ervaren moslims meer racisme dan in Nederland. Dertig procent zegt weleens gediscrimineerd te zijn.

Lex Boon
Leerlingen van het Avicenna College in Rotterdam met directeur Richard Troost. Beeld Jean-Pierre Jans
Leerlingen van het Avicenna College in Rotterdam met directeur Richard Troost.Beeld Jean-Pierre Jans

De 20 miljoen moslims die in de EU wonen, vier procent van de populatie, ervaren discriminatie bij het zoeken naar werk en een woning.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.527 moslims in 15 EU-landen door mensenrechtenorganisatie European Union Agency for Fundamental Rights (FRA).

Ook hebben ze te maken met etnische profilering door de politie; bovendien is nergens in Europa het vertrouwen in agenten zo laag. In de meeste gevallen (79 procent) wordt er geen officiële melding gemaakt van het ervaren racisme.

Negatief
In 2008 deed FRA een soortgelijk onderzoek: toen zei 10 procent van de ondervraagden zich in de vijf jaar daarvoor gediscrimineerd te voelen. Dat is in het recente onderzoek, dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd, gestegen tot 17 procent.

In de vele grafieken in het rapport springt Nederland er negatief uit. Hier ervaart bijvoorbeeld 30 procent van de moslims discriminatie. "En dat is iets om je zorgen over te maken," zegt Omar Ramadan van het Amsterdamse bureau RadarAdvies. "Er is dus geen ander land in de Europese Unie waar zo veel moslims zich gediscrimineerd voelen als in Nederland."

In Groot-Brittannië en Spanje ervaart 10 procent van de moslims discriminatie. Met 25 procent en 20 procent scoren ook Italië en Frankrijk slecht.

Lagere drempel
"In het geval van discriminatie op huidskleur scoort Nederland met 9 procent wel weer vrij laag, dus het is echt de discriminatie op geloof die er uitspringt," zegt Ramadan, die zich met zijn bureau actief is tegen polarisatie en radicalisering. "Ik heb het idee dat de drempel om moslims te discrimineren in Nederland de afgelopen jaren is verlaagd. Aan de andere kant is het bewustzijn van moslims toegenomen: als ze op hun religie worden aangesproken, bijten ze sneller van zich af."

Vergeleken met de rest van Europa voelen Nederlandse moslims zich veel minder verbondenheid met het land waarin ze wonen. In het onderzoek is de respondenten gevraagd het 'gevoel van verbondenheid' uit te drukken op een schaal van 1 (totaal niet verbonden) tot 5 (erg sterk verbonden).

Nederland scoort gemiddeld een 3,4, na Italië (3,3) het laagste cijfer van de EU. Ook Oostenrijk (3,4) en Griekenland (3,6) scoren laag. In landen als Finland (4,6), Zweden (4,4) en Groot-Brittannië (4,3) is de verbondenheid groot. Ook België scoort met een 4,2 vrij hoog.Geweld

Aanslagen
De opstellers van het rapport waarschuwen dat de ervaren discriminatie de integratie van migranten en vluchtelingen moeilijker maken, 'met alle potentiële, schadelijke gevolgen van dien'.

"Door dit soort rapporten nemen ook mijn zorgen toe," zegt Ramadan. "Aan de ene kant worden moslims makkelijker gediscrimineerd, aan de andere kant zonderen moslims zich af van de samenleving. Daar zal weinig goeds van komen. Van moslimkinderen die hier niet de beste kansen krijgen doordat hun familie het alleen in eigen kring zoekt. Of nog erger, dat er geweld wordt gepleegd."

"De aanslagen van afgelopen jaren zijn aanslagen tegen het Westen, tegen onze manier van ­leven. Er zitten heel veel stappen tussen je gediscrimineerd voelen tot het radicaliseren, maar het is wel een stap."

Lees ook: Hoe geïntegreerd zijn Nederlanders zónder migratieachtergrond?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden