Update

Nederlandse militairen maandag naar Mali

De eerste Nederlandse militairen vertrekken maandag vanaf Schiphol naar Mali. Ze zullen de komst voorbereiden van de hoofdmacht, die in maart naar het Afrikaanse land vertrekt. Dat liet het ministerie van Defensie vandaag weten. Op verzoek van de VN besloot Nederland eind vorig jaar ongeveer 380 personen, voornamelijk militairen, in te zetten voor de VN-missie.

Malinese militairen ten noorden van Gao. Beeld AFP
Malinese militairen ten noorden van Gao.Beeld AFP

Deze eerste groep bestaat uit veertien militairen. Zij zullen het Nederlandse kampement, waaronder werk- en slaapverblijven, opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat logistiek, infrastructuur en materieel gereed zijn op het moment dat de andere militairen aankomen.

Op drie na grootste VN-missie
De Minusma-missie heeft als doel de stabiliteit in Mali te herstellen en de burgerbevolking te beschermen. Deze missie, de op drie na grootste van de VN, is op 1 juli 2013 begonnen onder leiding van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Bert Koenders.

Er gaan de komende twee jaar ongeveer 370 Nederlandse militairen naar het West-Afrikaanse land. Er gaan ook vier Apache-gevechtshelikopters mee. Het is niet uitgesloten dat er meer militairen heen gaan.

De ministerraad ging in november akkoord met de bijdrage aan Minusma. De Nederlanders worden 'de oren en de ogen' van de VN in de woorden van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Op 12 december ging de Tweede Kamer akkoord met het kabinetsplan. De PVV, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen.

'Zelfredzaam'
Op 17 december sprak commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zijn vertrouwen uit in de missie: 'De zelfredzaamheid van de Nederlandse eenheden is zeer belangrijk. Ik maak me geen zorgen over de robuustheid van de missie, zeker niet gezien het matige dreigingsbeeld in het land.'

Het meeste gevaar is te verwachten van binnenlandse of buitenlandse 'terroristische elementen' of van criminele groepen. Anders dan in Afghanistan is de dreiging van bermbommen ook laag en als dat zou veranderen, zal Defensie de capaciteit van de bomexperts uitbreiden.

Middendorp benadrukte dat de missie anders zal zijn dan die in Afghanistan of Bosnië. Toen had Nederland de verantwoordelijkheid voor een bepaald gebied. In Mali levert Nederland bijeengesprokkelde inlichtingen aan de VN-missie Minusma. 'We vormen maar 3 procent van de hele missie, maar leveren wel een grote bijdrage. We zijn niet alleen de ogen en oren maar ook een deel van de hersenen. We analyseren de informatie zodat de VN-commandant daar vervolgens actie op kan ondernemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden