Update

Nederlandse militair gesneuveld in Oeroezgan

DEH RASHAN - Voor de tweede keer in twee dagen is een Nederlandse militair gedood in de Afghaanse provincie Oeroezgan. De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen kwam maandagmiddag om het leven toen het voertuig waarin hij zat, een open Mercedes terreinwagen, op een bermbom reed bij de vooruitgeschoven post Tabar in het Deh Rashangebied.

Drie andere Nederlandse inzittenden en een Afghaanse tolk raakten zwaargewond; zij waren gisteravond buiten levensgevaar.

Leijsen is de 21e dode sinds het begin van de Nederlandse missie in Afghanistan, in maart 2006.

De militairen horen bij het team dat verantwoordelijk is voor de contacten met en het begeleiden van Afghaanse militairen, en zijn deel van een groep van zo'n driehonderd Nederlandse en Afghaanse militairen die bezig zijn met een grote operatie in het Deh Rashangebied. Zij proberen de dreiging van door de taliban geplaatste 'geïmproviseerde explosieven' te verminderen.

Begin juni werd de vooruitgeschoven post Tabar gevestigd, na de operatie Mani Gahr op een heuvel bij het dorp Deh Rashan, ongeveer vijftien kilometer ten noorden van Tarin Kowt. Het gebied om deze basis is nog onveilig. Tot nu toe hebben de militairen, vooral Nederlandse mariniers, al meerdere bermbommen gevonden en onschadelijk gemaakt. Patrouilles zijn twee keer beschoten met granaten.

In totaal zijn er door de Nederlandse Battlegroep in Oeroezgan afgelopen zeven weken twintig bermbommen en elf wapenopslagplaatsen gevonden. Acht bermbommen explodeerden, maandag met fatale afloop. (HET PAROOL)

De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen is omgekomen in Afghanistan. ANP Beeld
De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen is omgekomen in Afghanistan. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden