Nederlandse mariniers oefenen gijzeling Al Qaida

Een bord dat waarschuwt voor gevaarlijk gebied in de Noord-Afrikaanse Sahara. In mei namen tien Nederlandse mariniers en negen commando's deel aan een internationale oefening van bijna drie weken in de Sahara. Foto EPA

AMSTERDAM - Nederland traint Afrikaanse troepen in de strijd tegen Al Qaida in Noord-Afrika. Die organisatie kwam deze week in het nieuws omdat ze de vrijlating van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zou kunnen eisen in ruil voor westerse gijzelaars.

In mei namen tien Nederlandse mariniers en negen commando's deel aan een internationale oefening van bijna drie weken in de Sahara. Ook de Verenigde Staten, nog zeker vier Europese landen en tien Afrikaanse landen, van Marokko tot Tsjaad, deden mee.

Het Amerikaanse leger, dat de leiding had over Operation Flintlock, deed mee met zeshonderd special forces. Het was voor het eerst dat Nederland actief deelnam aan de jaarlijkse oefening.
Eén van de scenario's draaide om de gijzeling van westerlingen door Al Qaida in de Islamitische Maghreb, zoals de groep heet. Afrikaanse soldaten kregen onderricht hoe ze hierop kunnen reageren.

Afrikaanse landen werken al samen in de bestrijding van de regionale tak van Al Qaida. Die komt voort uit een radicale islamitische groepering in Algerije en richt zich sinds een paar jaar meer op de internationale strijd.

De organisatie heeft eerder de vrijlating van geestverwanten geëist in ruil voor westerse gijzelaars. Eerder dit jaar liet Mali vier prominente Al Qaidaleden gaan in ruil voor een Fransman.

De groep heeft gedreigd aanslagen buiten Afrika uit te voeren, maar heeft dat nog nooit gedaan. Wel zijn er arrestaties geweest, ook in Nederland, van aanhangers van deze groepering.

Nederlandse militairen die in Mali en Senegal meededen aan de oefening, toonden zich in de Defensiekrant enthousiast, ondanks de moeilijke omstandigheden. De commando's in Mali hadden het zwaar, vooral door de hitte: de temperatuur kwam zelfs 's nachts niet onder de 45 graden. Maar ze vonden het een goede ervaring. ''Dit is voor herhaling vatbaar,'' aldus generaal-majoor Tom Middendorp. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden