Nederlandse marine blijft voorlopig piraten bestrijden

Nederland zal tot zeker eind volgend jaar blijven helpen bij de bestrijding van piraten voor de kust van Somalië. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

ANP/Redactie
Marinefregat Hr. Ms.Tromp bij haar vertrek naar Somalië in februari 2010. © ANP Beeld
Marinefregat Hr. Ms.Tromp bij haar vertrek naar Somalië in februari 2010. © ANP

De marine zal daarvoor afwisselend vier schepen en een onderzeeboot inzetten, verdeeld over een operatie van de Europese Unie en een missie van de NAVO. Nederland doet sinds 2008 mee aan antipiraterijmissies in de gevaarlijke Somalische wateren.

Boordcomputer
Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis (met boordhelikopter) en het M-fregat Hr. Ms. Van Amstel doen respectievelijk van september tot en met november dit jaar en van april tot en met mei volgend jaar mee aan de EU-operatie Atalanta. Van mei tot en met december 2012 worden achtereenvolgens de luchtverdedigings- en commandofregatten Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Evertsen ingezet voor de NAVO-missie Ocean Shield. De onderzeeër, die inlichtingen verzamelt, doet volgend voorjaar aan die operatie mee. Het is de bedoeling dat de Tromp en de Evertsen ook worden uitgerust met een boordhelikopter.

25,4 miljoen euro
De anderhalf jaar langere deelname aan de operaties kost 25,4 miljoen euro. Het geld komt uit het zogeheten HGIS-potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin diverse ministeries geld storten.

Nederland levert volgend jaar ook de commandant van een van de twee snel inzetbare maritieme eenheden van de NAVO, die de tweede helft van 2012 wordt ingezet voor Ocean Shield.

Broodnodig
Volgens de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) is de strijd tegen piraten nog altijd broodnodig, omdat ze de scheepvaartroutes door de Golf van Aden, de Arabische Zee en het Somalië Bassin voortdurend bedreigen. Voor Nederland als handelsland zijn vrij bevaarbare routes van groot economisch en strategisch belang, schreven de bewindslieden vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hardere aanpak
Elk jaar varen 20.000 à 30.000 schepen door de Golf van Aden, waaronder ongeveer 450 schepen die in Nederland zijn geregistreerd. Circa 550 zeevarenden worden momenteel gegijzeld. Nederland pleit binnen de EU en de NAVO samen met Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg voor een hardere aanpak van piraterij. De landen willen onder meer de mogelijkheid krijgen om middelen van piraten te saboteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden