Nederlandse marechaussees vast in Zuid-Soedan

Op een VN-compound in de stad Malakal in Zuid-Soedan, waar de afgelopen tijd 12.000 ontheemden naartoe zijn gekomen, zitten ook twee Nederlandse marechaussees vast. Zij vrezen dat er binnenkort ziektes zullen uitbreken, zo staat in een interview dat het ministerie van Defensie dinsdag op de website heeft gepubliceerd.

VN-medewerkers delen water uit aan de vluchtelingen in Zuid-Soedan. Beeld AFP PHOTO / UNMISS / Anna Adhikari
VN-medewerkers delen water uit aan de vluchtelingen in Zuid-Soedan.Beeld AFP PHOTO / UNMISS / Anna Adhikari

'Er is weinig water en voedsel, de toiletten werken niet, overal wordt gepoept', zo vertelt een van hen. Ook vrezen de VN-militairen op de basis dat veel van de vluchtelingen wapens bij zich hebben.

De marechaussees, wachtmeester eerste klasse Nicole en adjudant Dirk Jan, zitten sinds half november in Malakal. Ze leiden er Zuid-Soedanese politiemensen op. Sinds halverwege deze maand hevige onrust en gevechten uitbraken, ligt de opleiding in Malakal stil. De derde marechaussee, eerste luitenant Judith, kon voor haar kerstverlof een vlucht naar Nederland nemen, Nicole en Dirk Jan zitten nog op de compound, waar ze humanitair werk doen, aldus Defensie.

Stad niet toegankelijk
Judith zegt dat haar collega's het zwaar hebben op de 'barstensvolle' compound, waar ze niet weg kunnen. Door de gevechten is de stad niet toegankelijk, het vliegveld is dicht en rebellen hebben gedreigd alle vliegtuigen neer te halen. Pogingen van het hoofdkwartier van de VN-missie in Zuid-Soedan in de hoofdstad Juba om de Nederlanders uit Malakal weg te krijgen, zijn tot nu toe gestrand.

De wapens die de ontheemden vermoedelijk hebben meegenomen baren zorgen. 'Dat is iets wat je op een overvol kamp niet kunt hebben', schrijft Defensie. Verder wordt er gestolen van het VN-personeel.

De VN-missie Unmiss telt 14 Nederlandse marechaussees en in de staf zitten acht Nederlandse militairen. Er wordt van alles geprobeerd om weer vluchten naar Malakal te krijgen. Twee marechaussees die zijn gestationeerd in Juba, waar het momenteel redelijk rustig is, delen onder meer voedsel uit aan de 15.000 vluchtelingen die daar op het vliegveld in een kamp zitten. De politieadviseurs die elders in het land zitten, kunnen hun werk gewoon doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden