Nederlandse journaliste weer op vrije voeten

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is vanmiddag in Turkije weer vrijgelaten nadat ze was opgepakt door de Turkse politie. Dat heeft de Nederlandse correspondente zelf laten weten via Twitter. Ze werd naar eigen zeggen verdacht van het verspreiden van 'propaganda voor een terroristische organisatie'.

Frederike Geerdink. Beeld Youtube.com
Frederike Geerdink.Beeld Youtube.com

'Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht. Ze nemen mij nu mee naar het bureau', schreef Geerdink in het Engels.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft reeds contact gehad met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is op dit moment in Turkije, op uitnodiging van Mevlüt Cavusoglu. Op Twitter meldt hij dat hij geschrokken is en bezig is met de kwestie. 'Het is zeer zorgelijk dat journalisten worden opgepakt. Dat zet de persvrijheid onder druk', laat hij via zijn woordvoerder weten.

Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Mark Verheijen (beiden VVD) minister Koenders om opheldering gevraagd en hem gevraagd in actie te komen.

Consulaat-generaal
Geerdink zelf heeft volgens de woordvoerder meteen na haar arrestatie contact opgenomen met het consulaat-generaal in Istanbul. Dat zal haar consulaire bijstand verlenen.

Geerdink woont en werkt in opdracht van diverse Nederlandse media in Diyarbakir, in Turks Koerdistan. Vorig jaar publiceerde ze een kritisch boek over de achtergestelde positie van de Koerden. De rode draad in het boek De jongens zijn dood is een bombardement op het plaatsje Uludere, waarbij 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen.

Geerdink is onder meer werkzaam voor NRC.next, de Groene Amsterdammer en het radioprogramma Dichtbij Nederland van de NTR en de Moslimomroep. Ook heeft ze een aantal keren stukken geschreven voor Het Parool. Tussen 2006 en 2013 was ze correspondente voor het ANP. Daarnaast schrijft ze voor haar persoonlijke blog, Kurdish Matters.

Koerden
Ook in Turkije mengt Geerdink zich regelmatig in het openbare debat over de Koerden, een uiterst gevoelige kwestie in het land.

De NVJ zegt dat het de eerste keer is dat een Nederlandse journalist in dat land op deze manier wordt aangepakt. 'Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten', verklaart algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. 'Maar nu lijken buitenlandse journalisten het volgende slachtoffer te zijn, met het oppakken en doorzoeken van woningen als nieuwe stappen. Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden