Nederlandse jihadist op lijst IS-strijders is Amsterdamse Achraf

De Nederlandse jihadist die wordt genoemd op de woensdag gelekte lijst met namen van IS-strijders, is waarschijnlijk de Amsterdamse Achraf Bouamran (1997). Hij vertrok eind 2013 naar Syrië, waar hij in 2015 sneuvelde.

Christiaan Paauwe
null Beeld anp
Beeld anp

Op de lijst met identiteitskaarten is te lezen dat ene Abu Jihad al Hulandi uit Amsterdam in december 2013 de Islamitische Staat binnenkwam bij Azaz, een stadje in het noordwesten van Syrië. Het Engelse Sky News kreeg donderdag van een gedesillusioneerde jihadist informatie over 22.000 buitenlandse strijders van IS. Een klein deel daarvan is openbaar gemaakt.

Abu Jihad al Hulandi
Het profiel van Abu Jihad al Hulandi lijkt sterk op de route en reisdata van Achraf, die op 27 december 2013 's nachts verdween uit zijn ouderlijk huis in Geuzenveld. Hij was toen zestien jaar oud.

Achrafs vader Farid Bouamran had kort voor de verdwijning de politie en de gemeente gewaarschuwd dat zijn zoon radicaliseerde. De politie zei Achraf geregistreerd te hebben als geradicaliseerde jongere. Hij zou daarom het land niet uit kunnen reizen. Maar in een telefoongesprek met zijn vader liet Achraf uit Syrië weten dat hij zonder problemen vanaf Schiphol naar Turkije was gevlogen. Het uitgelekte identiteitspapier lijkt dat te bevestigen: de dag van aankomst bij de grens in Syrië komt overeen met de dag dat hij verdween uit zijn ouderlijk huis.

Omgekomen
Toen Achraf nog in leven was probeerde vader Farid via de media zijn zoon terug te krijgen naar Nederland. In een interview met Het Parool deelde hij zijn zorgen: 'Ik weet voor negentig procent zeker dat ik mijn zoon voorgoed kwijt ben.' Farid kreeg in januari 2015 een bericht uit Syrië dat zijn Achraf was omgekomen bij een Amerikaans bombardement op het Syrische Raqqah. In een raadsvergadering stelde hij de gemeente medeverantwoordelijk voor de dood van zijn zoon.

In het uitgelekte document staan ook de namen van drie mannen die Achraf bij aankomst zouden hebben aanbevolen. Het gaat om de Belgische Hicham Chaib, bekend als Abu Hanifa Al-Belgiki, een zekere Sufyan al-Hulandi en de geradicaliseerde Victor Droste uit Overijssel. Zij gaven Achraf kennelijk goede referenties. Droste (28), die nu door het leven gaat als Zakaria al-Hulandi, is een bekende polderjihadist. De vroegere postbode uit Heeten werd in januari dit jaar op de nationale terreurlijst gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden