Nederlandse horeca in de Europese top

De omzet in de Nederlandse horeca is de afgelopen jaren meer gestegen dan gemiddeld in de rest van de EU. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Er werken ook weer meer mensen in de sector in Nederland. Beeld anp
Er werken ook weer meer mensen in de sector in Nederland.Beeld anp

In Nederland lag de omzet in het eerste kwartaal van 2016 24 procent boven het dieptepunt van de crisis eind 2009. In de hele EU steeg de omzet in dezelfde periode met gemiddeld 20 procent.

In Oostenrijk, België, Frankrijk en Polen steeg de omzet nog harder dan in Nederland. In Polen steeg de omzet sinds 2008 zelfs met bijna 75 procent, al is de horecabranche daar wel klein volgens de onderzoekers.

Meer werknemers
Na het uitbreken van de kredietcrisis daalde de horecaomzet in Nederland juist meer dan in de rest van de EU. Maar sinds eind 2013 ligt de omzet weer boven het niveau van voor de crisis en is sindsdien alleen maar gestegen. Er werken ook meer mensen in de sector.

In 2008 waren dat 344.000 werknemers. In 2014 waren dat er 374.000. Dat is ongeveer 4,3 procent van alle werkzame personen.

Hoe zit het in Amsterdam? Drie ondernemers vertellen [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden