Nederlandse hogeropgeleiden drinken het vaakst van Europa

Hogeropgeleiden leven gezonder dan lageropgeleiden. Ze roken minder en bewegen meer, ze eten af en toe een appel of een bord groente en hebben minder vaak last van overgewicht.

Marcel Wiegman
null Beeld anp
Beeld anp

Tot zover de redelijk voorspelbare uitkomsten van een onderzoek naar leefstijl door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Maar toch. Eén opvallende uitzondering is er wel te melden: onder de regelmatige drinkers zijn er meer hogeropgeleiden dan lager opgeleiden. Sterker nog: de Nederlandse intellectuelen zuipen het vaakst van alle slimmeriken in Europa.

In totaal valt veertig procent van de Nederlanders in de categorie 'regelmatige drinkers' (meerdere keren per week), tegen 24 procent in Europa als geheel.

Best verrassend, aldus onderzoeker Stéfanie André van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Ik had eerder verwacht dat Zuid-Europa hoog zouden scoren. Wij hebben hier toch een calvinistische werkethiek: zoiets doe je niet."

Erfelijk
De werkelijkheid is anders: zoiets doen wij hier dus wel. De vrijdagmiddagborrel, het glaasje wijn bij het eten. André: "Het is deel geworden van onze leefstijl en dan vooral die van de hoogopgeleiden. Alcohol hoort er gewoon bij, ook al weten we eigenlijk heel goed dat het niet gezond is."

Van de wetenschappelijk opgeleiden drinkt 46,7 procent tegenover 33,4 procent van de laagopgeleiden. Dat is, schrijven de onderzoekers van de Radboud Universiteit, 'opmerkelijk, aangezien de Gezondheidsraad overvloedige alcoholconsumptie afraadt'.

Nog extremer: drinken blijkt een 'erfelijke' component te hebben: bijna zestig procent van de mensen met academisch opgeleide ouders drinkt regelmatig alcohol, nog afgezien van hun eigen opleidingsniveau. Drinken lijkt dus aangeleerd gedrag. Opmerkelijk is ook dat het onder de hoogopgeleiden vooral de oudere vrouwen en de jongere mannen zijn die regelmatig drinken.

Kat op het spek
Een mogelijke verklaring voor ons drinkgedrag is, aldus de onderzoekers, 'het gemiddeld genomen hogere inkomen van hogeropgeleiden'. Naarmate een land rijker is, is het ook juist deze groep die het op een drinken zet. Alcohol is simpelweg vaker en makkelijker voorhanden. Een kwestie, zegt André, van 'de kat op het spek binden'.

Uit het onderzoek: 'Daarnaast is het mogelijk dat hoogopgeleiden zich in landen met meer economische ontwikkeling vaker middels hun culturele leefstijl trachten te onderscheiden van laagopgeleiden, bijvoorbeeld door het drinken van goede wijnen of exclusieve gedistilleerde dranken'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden