Nederlandse historie op 100 vierkante meter

Het Nationaal Historisch Museum brengt vanaf 20 mei een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse geschiedenis. De expositie 100m2NL is te zien in een van de galerijen van de Zuiderkerk in Amsterdam, maakte het museum dinsdag bekend.

Volgens de samensteller van de tentoonstelling, Valentijn Byvanck, is het uniek dat de hele historie van ons land in een ruimte van 20 bij 5 meter is te zien. ''Het overzicht is niet sluitend en definitief, maar schetst wel wat belangrijk is.''

De geschiedenis wordt in vijf hoofdstukken verteld met museumstukken, film, fotografie en virtuele presentaties. ''We leggen een deel van de geschiedenis uit aan de hand van archeologische sporen, maar kijken ook naar consumptiegoederen en hun plek in de geschiedenis'', vertelt Byvanck.

Het Nationaal Historisch Museum zou in eerste instantie een eigen gebouw krijgen. In 2007 werd besloten dat het museum op het parkeerterrein van het Nederlands Openluchtmuseum zou komen. Twee jaar later koos de directie van het museum voor een andere locatie in Arnhem. De Tweede Kamer besloot toen dat het museum toch naast het Openluchtmuseum moest worden gebouwd.

Het huidige kabinet besloot dat alle plannen voor het museum in de ijskast moesten omdat de bouw van een nieuw museum niet verantwoord is in verband met de bezuinigingen op kunst en cultuur. Sindsdien houdt het Nationaal Historische Museum kantoor in de Zuiderkerk in Amsterdam en organiseert het debatten, lezingen, evenementen en tijdelijke exposities.

De tentoonstelling 100m2NL is tot 9 september gratis te bezoeken in de Zuiderkerk. (ANP)

De Zuiderkerk in Amsterdam. Foto © anp Beeld
De Zuiderkerk in Amsterdam. Foto © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden