Nieuws

Nederlandse herdenking D-day: schouder aan schouder strijden voor het vaderland

De geallieerde invasie van Normandië, precies 75 jaar geleden, wordt donderdag op verschillende plaatsen groots herdacht. Zo houdt Nederland een eigen herdenking in het Franse Arromanches-les-Bains, de plek waar D-day voor de Prinses Irene Brigade begon.

“We waren met veel te weinig mensen, maar het kwam niet in ons hoofd op om te weigeren. We hebben gewoon gedaan wat we moesten doen en we hebben vreselijk ons best gedaan.” Zo kijken de veteranen van de Prinses Irene Brigade terug op hun deelname aan de bevrijding van West-Europa, die begon met de landing op de Normandische stranden. 

De 1200 militairen van de Nederlandse brigade landden in 1944 augustus, dus geruime tijd na D-Day, op het strand bij Arromanches. Via Frankrijk en België arriveerde de brigade in Nederland, waar ze onder meer betrokken waren bij de gevechten in Zeeland en de bevrijding van Tilburg en Den Haag. Vier oud-strijders waren donderdag samen met defensieminister Ank Bijleveld bij de zeer drukbezochte herdenking. De bijna 96-jarige generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes legde een krans. “Ik moet hier altijd denken aan mijn maten,” zei hij.

De Prinses Irene Brigade, tegenwoordig het 17de pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, werd in 1941 in Londen samengesteld met Nederlandse militairen die aan de bezetter waren ontkomen. Later sloten zich veel Engelandvaarders aan. Koningin Wilhelmina stuurde de Nederlanders in 1944 op pad met de woorden: “Schouder aan schouder strijdend met Onze bondgenoten gaat gij thans het vaderland bevrijden van overheersching en dwingelandij.”

Bijleveld benadrukte in Normandië dat Nederland veel te danken heeft aan ‘onze jongens’. “Ik ben dankbaar dat er nog steeds mannen en vrouwen zijn die in het leger gaan voor de vrijheid en veiligheid van anderen. Die keuze kunnen ze nu maken omdat er toen gevochten is voor onze vrijheid.” 

Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump sprak op de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer aan de Normandische kust. Deze begraafplaats kijkt uit op Omaha Beach, een van de stranden waar de geallieerden 75 jaar geleden aan land gingen. Tijdens de herdenking noemde hij de band tussen de VS en de bondgenoten in de Tweede Wereldoorlog ‘onbreekbaar’. 

“Onze gekoesterde alliantie is gesmeed in het heetst van de strijd, op de proef gesteld tijdens oorlogstribunalen en bewezen met de zegeningen van vrede,” zei Trump. Hij noemde de Amerikanen bij de herdenking ‘de trots van de natie’. Ook zei hij dat ze tot de grootste Amerikanen ooit behoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden