Update

Nederlandse groenten vrij van EHEC-bacterie

Op Nederlandse groenten is geen EHEC-bacterie aangetroffen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens een woordvoerder zijn verschillende monsters getest van Nederlandse komkommers, tomaten, sla en paprika's. Daarop is geen EHEC-bacterie aangetroffen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een Duits instituut. 'Nederlandse groenten zijn veilig en kunnen dus gewoon worden gegeten,' zegt een woordvoerder. 'Wij hopen dat het vertrouwen onder consumenten en afnemers in het buitenland weer herstelt nu deze uitslag bekend is.'

Op de 168 monsters die de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft genomen in supermarkten, groothandelaren en bij telers is ook geen EHEC-bacterie aangetroffen. De nVWA concentreerde zich bij het onderzoek vooral op komkommers.

De nVWA blijft extra monsters nemen, totdat de bron van de EHEC-besmetting in Duitsland is vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden