'Nederlandse F16's vandaag of morgen aan de slag'

Door de inzet van Nederlandse F-16's boven Irak tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) krijgt de Amerikaanse defensie de mogelijkheid zich te concentreren op Syrië. Na de proefsessies van afgelopen weekeinde kunnen de toestellen vandaag of morgen echt aan de slag. Dat zegt defensiespecialist Kees Homan van Clingendael.

Volgens Kees Homan van Clingendael is de inzet van Nederlandse F16's zeer nuttig Beeld anp
Volgens Kees Homan van Clingendael is de inzet van Nederlandse F16's zeer nuttigBeeld anp

Het parlement gaf alleen steun aan de inzet van de Nederlandse F-16's boven Irak en niet boven Syrië, omdat er geen VN-mandaat voor Syrië is. Door de inzet van de Nederlandse toestellen boven Irak kunnen de Nederlandse bondgenoten dus wel actief zijn boven Syrië, stelt Homan.

Hij verwacht dat de toestellen 'vandaag of morgen echt aan de bak gaan' en wapens inzetten.

Volgens de generaal-majoor der mariniers buiten dienst richten de gevechtsvliegtuigen zich op vaste doelen, zoals IS-hoofdkwartieren en munitieopslagplaatsen. Daarnaast moeten ze ook luchtsteun geven aan Iraakse troepen en Koerden tegen IS-rebellen.

Veilig
De Nederlanders vliegen op een hoogte van ongeveer 3500 meter. Volgens Homan kunnen ze vanaf die hoogte nog wel bewegende doelen waarnemen en op de korrel nemen. Op deze hoogte zijn de F-16's volgens hem redelijk veilig voor de Russische SA16 luchtafweerraketten waarover IS beschikt, want die gaan niet hoger dan 2500 meter. De F-16's kunnen ook 's nachts vliegen, maar Homan denkt dat ze dat uit veiligheidsoverwegingen niet doen.

Het verbaast Homan dat de Amerikaanse luchtaanvallen tot dusver niet tot successen hebben geleid. 'De IS-strijders zijn nu al in de buitenwijken van de Syrische stad Kobani en staan op het punt de stad in te nemen. Daarnaast rukken ook IS-strijders op naar Bagdad.'

Hij benadrukt dat de luchtaanvallen slechts een deel van de oplossing zijn. Als IS militair is geneutraliseerd, moet volgens hem de Iraakse krijgsmacht weer worden opgebouwd. Homan denkt dat naast militaire acties ook andere middelen moeten worden ingezet, zoals economische - en onderwijsprojecten om de harten van de bevolking te winnen. 'Nederland had in Uruzgan op dat gebied een uitstekende reputatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden