'Nederlandse economie wordt afhankelijk van onderwijs en onderzoek'

Na decennia van economische vooruitgang, dreigt Nederland  achterop te raken bij Aziatische, Amerikaanse en andere Europese economieën. Daarom moet er onmiddellijk meer aandacht komen voor onderwijs en onderzoek om zo de achterstand in te halen. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WWR) in haar rapport Naar een lerende economie.

Avinash Bhikhie
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs)Beeld anp

Volgens de WRR was het economisch beleid de afgelopen jaren vooral gericht op de financiële crisis, de eurocrisis en het terugdringen van de staatsschuld. In het rapport schrijft het adviesorgaan tekenen van financieel herstel te zien. Dat biedt de ruimte om de blik te verleggen naar de toekomst. Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse economie zich zal blijven doorontwikkelen, zal de economie er klaar voor moeten zijn om snel te kunnen inspelen op continue en steeds snellere veranderingen in de wereldeconomie.

De WRR wijst daarom bewust geen bedrijfstakken aan waar de Nederlandse economie zich op moet gaan richten, omdat die wereldeconomie zo veranderlijk is. In plaats daarvan benadrukt het rapport het belang van onderwijs en onderzoek als fundament voor onze economie. Het monetair beleid wordt namelijk al bepaald door de Europese Centrale Bank en het begrotingsbeleid wordt onder toeziend oog van Brusse uitgetekend, 'Wat Nederland wèl kan, is investeren in goede opleidingen, goede mensen en veerkrachtige instituties,' aldus de raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden