'Nederlandse economie krimpt drie procent'

Oud-minister van Financiën Onno Ruding vindt de voorspelling van het CPB te optimistisch. Foto ANP Beeld
Oud-minister van Financiën Onno Ruding vindt de voorspelling van het CPB te optimistisch. Foto ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse economie wordt volgend jaar veel harder getroffen dan het kabinet en het Centraal Plan Bureau (CPB) verwachten. Dat zegt oud-minister van Financiën en oud-bankier Onno Ruding in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

De voorspelling van het CPB dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,75 procent krimpt, vindt Ruding veel te optimistisch. Over de CPB-raming zegt Ruding: "Waar heb je het over? Dat zijn recessies die we al een aantal keer hebben gehad, vervelend maar niet dramatisch. Maar nu gaat het om een aantal procenten negatieve economische groei. Dat staat voor mij vast."
Ruding voorspelt dat het eerste kwartaal zeker een krimp van drie procent laat zien. Hij zegt 'enorme repercussies' te voorzien voor de begroting van het kabinet.

De meeste Nederlanders zeggen weinig last te hebben van de economische crisis. De meeste consumenten verwachten zelfs in het komende half jaar evenveel of meer te kunnen besteden. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van managementadviesbureau Booz & Company onder ruim duizend consumenten.

Van de ondervraagden zegt bijna driekwart dat het huidige economische klimaat matig tot slecht is. Zij verwachten dan ook een vermindering van de waarde van het huis (75 procent) en van hun beleggingen en spaargeld (77 procent). Toch menen drie van de vijf ondervraagden dat de economische situatie geen invloed heeft gehad op de huishouduitgaven en 67 procent verwacht daarin geen verandering in het komende halfjaar. Met de feestdagen zegt dan ook 65 procent van de consumenten evenveel of meer uit te geven dan een jaar geleden.

Starters zonder eigen geld komen volgend jaar moeilijker aan een hypotheek. Door de financiële crisis hebben banken de kredietkraan grotendeels dichtgedraaid. Om de risico's te verkleinen, komen steeds minder mensen in aanmerking voor een hypootheek.

Starters, ouderen en mensen met een persoonlijk krediet worden door banken als risicogroepen aangemerkt, stelt Nationale HypotheekPas (NHP) vandaag. De groep hypotheekadviseurs beschikt over interne acceptatierichtlijnen van banken.

Volgens NHP zal het wegvallen van deze risicogroepen ingrijpende gevolgen hebben voor de woningmarkt. NHP-directeur Pieter Lijesen roept minister Wouter Bos (Financiën) op de banken te dwingen om de kredietverschaffing weer op gang te brengen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden