Nederlandse Britten over de brexit: 'Het blijft een chaos'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlandse Britten reageren op de brexitdeal van premier Theresa May die dinsdagavond met een grote meerderheid werd weggestemd. 'Ik maak me na vanavond alleen maar meer zorgen.'

Het Britse Lagerhuis heeft de brexitdeal afgewezen, zoals verwacht. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo'n grote nederlaag leed, was in 1924.

Premier Mark Rutte heeft teleurgesteld gereageerd. "Ik betreur, maar respecteer de uitslag van de stemming in het Britse Lagerhuis over de huidige brexitdeal."

Drie Nederlandse Britten over het wegstemmen van de deal, en de mogelijke gevolgen:

Peter Theakston (50) woont in Den Haag, werkt in IT-branche
"Ik was vanavond op het plein bij het parlement en de sfeer was ongelofelijk. Het verlies van de regering was zo groot dat ze er eigenlijk mee zouden moeten stoppen. Maar dat zullen ze niet doen denk ik. De laatste tweeëneenhalf jaar was het een chaos en dat blijft het nu.

Beste oplossing zou een tweede referendum zijn en uitstel van artikel 50. Alleen mag ik dan helaas niet meer stemmen, want ik ben al 15 jaar het Verenigd Koninkrijk uit en dan ben je niet meer stemgerechtigd.

Gelukkig heeft de IND deze week bevestigd dat ik ook zonder deal hier kan blijven. Een Nederlands paspoort zou ook een optie kunnen zijn, maar ik wil mijn Britse paspoort graag houden. In mijn hart ben en blijf ik een Brit."

Peter Theakston Beeld -
Peter TheakstonBeeld -

Benjamin Arthur (47) woont in Amstelveen, werkt als freelancefotograaf
"De brexit is het stomste idee dat ooit is uitgevonden. Jonge mensen zien de voordelen van de Europese Unie, oudere mensen zien vooral de nadelen. Vroeger hadden we paspoortcontroles en moest je constant geld wisselen als je door Europa reisde. Naar die tijd willen we toch niet weer terug?

Er zijn heel veel opties voor hoe het nu verder zal gaan, maar de tijd is tegen ons. Het heeft al tweeëneenhalf jaar geduurd en we hebben nu nog maar iets meer dan twee maanden. Mensen willen gewoon verder met hun leven en dit achter de rug hebben, maar het zal nog wel even gaan duren ben ik bang."

Benjamin Arthur Beeld -
Benjamin ArthurBeeld -

Lucy Taven (28) woont in Amsterdam, werkt als vertaler
"Vanavond is precies gebeurd wat ik verwacht had. May is met een onmogelijke taak op pad gestuurd en dat vind ik echt zielig voor haar. Ze gaat zo de boeken in als de slechtste premier ooit.

De enige optie die nu nog overblijft voor mij is een tweede referendum. Dat is misschien niet democratisch, maar anders wordt de kans groter dat Corbyn aan de macht komt en dat zie ik niet zitten. Van mij mag de harde Brexit er wel komen, daar ben ik altijd al voor geweest.

Veel mensen willen dat niet, hopen er met een goede deal uit te gaan. Maar dat is lastig, ik maak me na vanavond alleen maar meer zorgen."

Lucy Taven Beeld -
Lucy TavenBeeld -

Lees terug: May's brexitdeal massaal weggestemd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden