Nederlandse bergbeklimmer overleden op Mount Everest

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (35) is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn slaap overleden, kort na het bereiken van de top van de Mount Everest.

ANP
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Beeld anp
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.Beeld anp

Hij is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht. Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks heeft dat zaterdag bevestigd.

Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Hij overleed volgens de woordvoerder van Seven Summit Treks op 8300 meter hoogte, tijdens de afdaling.

Medeklimmer veilig
Niels van Buren, die deel uitmaakte van de expeditie waarin Arnold zat, is in veiligheid. Hij bevindt zich nu in kamp 2 en keert zondag waarschijnlijk terug naar het basiskamp.

De klim van Van Buren stond in het teken van het inzamelen van geld voor onderzoek naar MS. Van Buren lijdt zelf ook aan de ziekte.

Van Buren en Arnold kenden elkaar pas net als leden van de expeditie.

Klimvereniging zeer verslagen
Volgens Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is de verslagenheid over het overlijden van Eric Arnold in Nepal is groot.

"We waren gisteren heel blij dat het Eric was gelukt de top te bereiken. Maar vanochtend werd het ineens heel stil," aldus Baks. Arnold had een verzekering afgesloten via de NKBV, waarin ook repatriëring is opgenomen. De vereniging gaat zich daarmee bezighouden, maar Baks verwacht dat het nog wel een aantal dagen zal duren voor het lichaam van de klimmer naar beneden is gehaald.

"Eric overleed in kamp 4 op 7900 meter hoogte. Een helikopter kan daar niet komen, dus hij moet door een team naar beneden worden gebracht."

Aardbevingen en lawines
De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. Op zijn weblog schreef hij daarover: 'Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen.'

Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is zaterdagochtend op de hoogte gebracht, maar kon het bericht van de dood van Arnold nog niet bevestigen.

De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar. Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top. Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top gegaan.

Mount Everest spreekt tot verbeelding
De hoogste berg ter wereld, de 8848 (of misschien wel 8850) meter hoge Mount Everest, spreekt al decennia tot de verbeelding van bergklimmers en avonturiers. De berg is al zeker door ruim 4000 mensen met succes beklommen, een groot deel deed dat meer dan eens.

Het gaat dan vooral om sherpa's, bewoners van de regio met een internationale roem als berggidsen en dragers. Circa 250 mensen overleefden de beklimming niet, onder wie nu ook de Nederlander Eric Arnold. Hij zou de eerste Nederlandse bergbeklimmer zijn die op de Mount Everest is overleden. Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen.

Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.

Het is tegenwoordig dringen op de berg met soms honderden mensen die op pad gaan en er overigens ook bergen afval achterlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden