Update

Nederlandse banken slagen vanwege kapitaal

ANP Beeld
ANP

LONDEN - De Nederlandse banken ING, ABN Amro Bank, Rabobank en SNS hebben genoeg kapitaal en zijn bestand tegen een stevige economische terugval. De banken zijn ruimschoots geslaagd voor de Europese stresstest, die werd gecoördineerd door de Europese toezichthouder CEBS.

In totaal werden 91 Europese banken onderworpen aan de stresstesten. Vijf Spaanse banken, een Griekse en een Duitse bank hebben de test niet doorstaan. In Duitsland doorstond Hypo Real Estate de test niet, in Griekenland ging het om de Atebank. De vijf regionale Spaanse banken die de test niet hebben gehaald, zijn Banca Sivica, Diada, Espiga, Unnim en Cajasur.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de relatief hoge kapitaalbuffers de reden dat de vier Nederlandse banken goed door de stresstest zijn gekomen. Op basis van het stressscenario in 2011 komt de gemiddelde tier 1 ratio, het kernvermogen van de bank, voor de Nederlandse banken uit op 10,3 procent. Dit is ruim boven de drempel van 6 procent die het CEBS heeft vastgesteld.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) vindt het goed nieuws dat de Nederlandse banken zijn geslaagd voor de Europese stresstest. Volgens hem is dat echter geen garantie dat er in de toekomst geen enkele instelling additioneel kapitaal nodig zal hebben.

''Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Maar dat neemt niet weg dat we voortdurend waakzaam moeten zijn en zullen blijven. We blijven continu werken aan een solide financieel systeem'', aldus de Jager.

De stresstest zegt iets over de mogelijke toekomstige kwetsbaarheden bij banken in geval van zeer negatieve ontwikkelingen. Wanneer banken goed uit de test komen, betekent dit dat ze tegen een stootje kunnen en verliezen kunnen opvangen. ''Maar dit geeft geen volledige zekerheid. Het gaat namelijk om een fictieve situatie; de werkelijkheid kan anders uitpakken'', stelt de Jager.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toont de positieve uitslag van de stresstest aan dat de vier Nederlandse banken hun verantwoordelijkheid nemen voor het borgen van de stabiliteit in het financiële stelsel. De NVB gaf verder aan dat de Nederlandse banken lessen trekken uit de financiële crisis, en ze hard werken aan het versterken van hun buffers.

De Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en de Committee of European Banking Supervisors (CEBS) zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de resultaten van de stresstesten de algehele veerkracht van het Europese bankensysteem bevestigen.

Volgens de verklaring is de uitkomst van de stresstesten een belangrijke stap voorwaarts in het herstellen van het vertrouwen. Ook stond in de verklaring dat de banken die de testen niet goed hebben doorstaan in eerste instantie zelf op zoek moeten naar aanvullend kapitaal alvorens zich te wenden tot de overheden. (ANP)

''Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen
''Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen", aldus Jan Kees de Jager. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden