Nederlandse banken op of dicht bij buffereis

ING en de Rabobank zitten 'op of heel dicht bij' een buffer van 4 procent, de kapitaalseis die het kabinet wil invoeren voor grote Nederlandse banken. De 'staatsbanken' ABN Amro en SNS Reaal zijn nog niet zo ver, maar zijn wel op weg naar de 4 procent.

De 'staatsbanken' ABN Amro en SNS Reaal zijn nog niet zo ver, maar zijn wel op weg naar de 4 procent.Beeld reuters

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vandaag in een overleg met de Tweede Kamer. De kapitaalbuffer is de verhouding tussen het eigen vermogen van een bank en het uitgeleende geld. Dijsselbloem wil vasthouden aan 4 procent, ook al is in Europees verband een buffer van 3 procent afgesproken. Anders gezegd: het eigen vermogen van een bank moet minimaal 4 procent zijn van het uitgeleende geld.

De VVD is bang dat de hogere Nederlandse eis slecht is voor de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Dijsselbloem erkent dat risico maar ziet het als een kortetermijnprobleem dat geen reden is om het gezond maken van banken nu op de lange baan te schuiven. Het voorstel van de VVD om wel te wachten met de hogere Nederlandse buffer ontraadde hij dan ook 'ten zeerste'.

Sommige wetenschappers pleiten voor kapitaalbuffers oplopend tot wel 20 procent om banken sterker te maken en minder gevoelig voor kredietcrises. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, CDA, SP en GroenLinks steunt Dijsselbloems eisen aan de banken.

Dijsselbloem zei in de Kamer nog wel dat de precieze invulling van de buffers aan De Nederlandsche Bank is. Dat moet onafhankelijk van de politiek gebeuren, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden