Nederlandse arbeidskosten gestegen

Nederland hoort bij de vijf eurolanden waarin de arbeidskosten tussen 2008 en 2012 het sterkst zijn gestegen. Dat blijkt uit een rapport dat het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag heeft gepubliceerd.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De arbeidskosten - lonen, salarissen en sociale premies van werkgevers - stegen in Nederland met ruim tien procent, naar 32,80 euro per uur. Binnen de eurozone liepen de arbeidskosten alleen in Slowakije, Finland, België en Oostenrijk in de onderzochte periode sneller op.

In de hele Europese Unie is arbeid het duurst in Denemarken, waar de arbeidskosten in 2012 uitkwamen op iets meer dan veertig euro per uur. België, Zweden, Frankrijk, Luxemburg en Nederland maken de top zes compleet. Bulgarije, Roemenië, Letland en Litouwen bungelen onderaan de lijst. Arbeid kost daar gemiddeld 3,40 tot zes euro per uur.

Werknemers in de financiële sector zijn in heel Europa het duurst. De arbeidskosten liggen daar in bijna alle landen minstens vijftig procent hoger dan het nationale gemiddelde. Het tegenovergestelde geldt voor Werknemers in de hotel- en restaurantbranche. Zij zijn in bijna alle landen zeker een kwart goedkoper dan de gemiddelde arbeidskracht.

Nederlandse werknemers werden niet alleen duurder, ze gingen tussen 2008 en 2012 ook tien uur per jaar meer werken. Nederlanders met een voltijdbaan werkten daarmee gemiddeld 1757 uur per jaar. Dat is 128 uur meer dan het gemiddelde in de eurozone. De minste uren worden gedraaid in België (1462 per jaar), Frankrijk (1555) en Italië (1565).

Credits: Eurostat. Beeld Eurostat
Credits: Eurostat.Beeld Eurostat
Credits: Eurostat. Beeld Eurostat
Credits: Eurostat.Beeld Eurostat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden