Nederlandse ambassadeur ontboden in Teheran

De Nederlandse ambassadeur in Teheran is vanmiddag ontboden op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dat bevestigd.

ANP/AP/Redactie
De Iraanse president Ahmadinjad. Beeld ap
De Iraanse president Ahmadinjad.Beeld ap

Iran wil op die manier protesteren tegen de aangescherpte sancties van de Europese Unie. Samen met de Nederlandse ambassadeur werden ook de ambassadeurs van nog vijf EU-landen naar het departement gesommeerd. Het gaat om de ambassadeurs van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Portugal, meldt het Iraanse tv-station Press TV vandaag.

Het Iraanse ministerie van Olie ontkent dat het land de olie-export heeft gestopt naar deze EU-landen, iets dat Press TV eerder vandaag meldde. De EU legde de Iraanse regering een olie-importboycot op vanwege haar nucleaire programma.

Nieuwe centrifuges
Iran houdt echter vast aan dat programma en president Mahmoud Ahmadinejad presenteerde vandaag op de staatstelevisie de eerste in Iran geproduceerde nucleaire brandstof. Deze is bestemd voor een medische onderzoeksreactor in de hoofdstad. Hij verklaarde verder dat het land 3000 nieuwe centrifuges in gebruik heeft genomen voor het verrijken van uranium. Daarmee komt het totaal op 9000 centrifuges.

Ook werd een 'nieuwe generatie' centrifuges in de nucleaire faciliteit in Natanz in gebruik genomen, aldus de BBC. De nieuwe centrifuges zouden sneller en efficiënter zijn dan de oude.

De Iraanse regering spreekt tegen dat ze werkt aan een atoombom. Ondanks alle internationale druk wil Teheran de uraniumverrijking niet opgeven omdat het niet in strijd is met internationale verdragen.

Iran heeft het Westen vandaag laten weten weer te willen praten over zijn nucleair programma. Het overleg met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland (de zogeheten 5 plus 1) liep een jaar geleden vast.

Samenwerking
Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov moet alles vermeden worden dat de samenwerking tussen het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA) en Iran kan ondermijnen. Die boodschap had hij vandaag in Wassenaar na een gesprek met zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal.

Lavrov sprak de wens uit dat Iran meewerkt en informatie verstrekt over de ontwikkelingen van zijn nucleaire programma. Het IAEA sprak eerder de zorg uit dat Iran militaire bedoelingen zou kunnen hebben met zijn nucleaire installaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden