Nederlandse actievoerders nog 3 dagen vast in Rusland

De twee Nederlanders die aan boord van het schip Arctic Sunrise waren, blijven in ieder geval de komende 3 dagen nog vastzitten in de Russische havenstad Moermansk. Greenpeace maakte donderdagavond bekend dat behalve campagneleidster Faiza Oulahsen ook chef machinekamer Mannes Ubels zondag opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

De Nederlandse Faiza Oulahsen in een Russische cel Beeld ANP
De Nederlandse Faiza Oulahsen in een Russische celBeeld ANP

De meeste andere opvarenden kregen te horen dat hun voorarrest met 2 maanden is verlengd. 'Ronduit choquerend', zo zegt het hoofd juridische zaken van Greenpeace International Jasper Teulings. Volgens Teulings worden de activisten vastgehouden voor beschuldigingen van piraterij, die volgens hem 'ronduit ongegrond' zijn. Voor piraterij kan in Rusland 15 jaar gevangenisstraf worden gegeven. Maar volgens Teulings is het Rusland er vooral om te doen de Greenpeacemensen zo lang mogelijk vast te houden.

'Piraterij is de enige grondslag in het internationale recht die de Russen konden vinden, die het rechtvaardigt het schip en de bemanning vast te houden', aldus de advocaat.

Teulings gaat ervan uit dat ook het voorarrest van Oulahsen en Ubels met 2 maanden wordt verlengd. Dat dat donderdag nog niet gebeurde komt volgens hem door vormfouten, zoals het ontbreken van een tolk.

In Bulgarije werden donderdag zes activisten van Greenpeace opgepakt. Ze voerden actie bij een tankstation van de Russische oliemaatschappij Gazprom. De zes eisten de vrijlating van de opvarenden van de Arctic Sunrise. Ook protesteerden ze tegen olieboringen van Gazprom in het poolgebied.

De protestactie was bij de stad Blagoevgrad in het westen van Bulgarije. De arrestanten zijn een Bulgaar en vijf buitenlanders, zei een politiewoordvoerder tegen de radiozender Focus. De nationaliteit van de buitenlanders is niet bekend.

De Arctic Sunrise in het water bij Rusland Beeld ANP
De Arctic Sunrise in het water bij RuslandBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden