Nederlands nucleair initiatief krijgt steun

Een grote groep landen op de nucleaire top in Den Haag heeft toezeggingen gedaan om nucleair materiaal beter te beveiligen. Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dinsdag weten. In totaal onderschrijven 35 landen het initiatief. Ze beloven alles in het werk te stellen om vooruitgang te boeken op het gebied van nucleaire veiligheid. Ook erkennen ze de rol van de atoomwaakhond IAEA daarin.

null Beeld epa
Beeld epa

Het is een gezamenlijk initiatief van Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Dat zijn de organisatoren van de drie nucleaire topbijeenkomsten tot nu toe, om terrorisme met nucleair materiaal te voorkomen. Concrete afspraken zijn er overigens niet gemaakt. Bovendien gaat het om vrijwillige maatregelen, niet om bindende afspraken. Ook hebben belangrijke deelnemers aan de nucleaire top, zoals Rusland en China, het initiatief niet ondertekend.

Inmiddels heeft de Franse president François Hollande de nucleaire top verlaten. Volgens Franse media is hij naar Frankrijk om de campagne van zijn partij voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden. Zondag leed de PS van Hollande een grote nederlaag in de eerste ronde. Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Zweedse regeringsleider Fredrik Reinfeldt en de Poolse minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zijn naar huis.

Het viertal verliet Nederland aan het einde van de eerste dag van de top. Zij worden nu vertegenwoordigd door andere hoge functionarissen uit hun land.

Rond de top is tot nu toe nauwelijks sprake van problemen, constateert de politie in Den Haag. Bij de kernreactor in Petten heeft de politie dinsdag wel 28 actievoerders opgepakt. Ze mochten daar niet staan omdat in het gebied een noodbevel van kracht was, vanwege een bezoek van afgevaardigden van de Nuclear Industry Summit. De demonstranten gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie om weg te gaan, waarop de mobiele eenheid (ME) de groep heeft opgepakt.

De betogers verzetten zich in de eerste plaats tegen kernenergie, maar ze zijn er ook op tegen dat afgevaardigden van de nucleaire industrie bijeen zijn op het moment dat er in Den Haag de nucleaire top wordt gehouden.

Rijkswaterstaat begint rond het middaguur al met het afzetten van de route tussen Den Haag en Schiphol voor het vervoer van de wereldleiders terug naar de luchthaven. Dat is een uur eerder dan gepland, maar de wegen moeten tijdig beschikbaar zijn voor de terugreis van de deelnemers aan de top.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden