Nederlands monument voor soldaten in Suriname

Hoewel niet iedereen in Suriname er blij mee is, onthult de Surinaamse minister van Defensie volgende week een monument om 45 Nederlandse en Surinaamse soldaten die tijdens hun diensttijd in Suriname zijn omgekomen, te herdenken.

Nederlandse soldaten aan de Surinamerivier lossen saluutschoten als nadat bekend is gemaakt dat Willem-Alexander is geboren. Beeld anp
Nederlandse soldaten aan de Surinamerivier lossen saluutschoten als nadat bekend is gemaakt dat Willem-Alexander is geboren.Beeld anp

De soldaten vervulden hun dienstplicht in de Troepenmacht in Suriname (TRIS). Dit koloniale leger was actief in Suriname vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Ook jongens van Surinaamse afkomst maakten deel uit van dit legeronderdeel.

Het idee voor een TRIS-monument, dat op het terrein van fort Zeelandia komt te staan, komt van de Stichting Triskontakten in Nederland. Dit is de organisatie van ex-TRIS-soldaten. Het monument is in Nederland gemaakt en verscheept naar Suriname.

Geen directe bemoeienis uit Nederland
De Nederlandse regering heeft geen directe bemoeienis met het TRIS-monument, heeft het ministerie van Defensie laten weten. Volgens Ad van Wingerden, voorzitter van de stichting Triskontakten, heeft Defensie wel een financiële bijdrage aan het monument geleverd. Tijdens de onthullingsplechtigheid op 27 november zal de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde in Suriname Ernst Noorman, een toespraak houden. Vanuit Nederland zal ook Peter van Uhm, voormalig bevelhebber van het Nederlandse leger, aanwezig zijn.

De voorbereidingen voor de onthulling in Suriname zijn niet helemaal vlekkeloos verlopen. Los van enkele critici die moeite hadden met een monument voor het leger van de vroegere 'bezettende macht', heeft de organisatie besloten de festiviteiten te verschuiven van 15 naar 27 november. Daarmee is tegemoet gekomen aan het bezwaar dat het TRIS-monument eerder onthuld zou worden dan het monument voor de gevallenen van de Surinaamse binnenlandse oorlog dat ook in de maak is. Dit monument zal nu op 25 november, Onafhankelijkheidsdag in Suriname, onthuld worden.

In de binnenlandse oorlog, tussen 1986 en 1992, vocht het Surinaamse leger onder leiding van Desi Bouterse tegen het junglecommando van Ronnie Brunswijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden