Update

Nederlands lid Sea Shepherd in Japan opgepakt

Een Nederlandse vrijwilliger van Sea Shepherd is in het Japanse Tajii gearresteerd toen hij foto's probeerde te maken van het transport van dolfijnen. De in het wild gevangen dieren werden vanuit drijvende kooien naar het Dolphin Resort Hotel vervoerd. Volgens een medewerker van het Hotel heeft vrijwilliger Erwin Vermeulen hem geduwd.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd uit medeleven met de dolfijnen die in Tajii worden afgeslacht. Hij sloot zich aan bij de Sea Shepherd Cove Guardians. Volgens zijn zus Astrid hield hij vreedzaam toezicht op het transport en wilde hij alleen beeldmateriaal krijgen.

Het voorarrest van de vrijwilliger is met tien dagen verlengd. Dat meldde de zus van Vermeulen vandaag.

Afslachting zeeleven
Ieder jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen van verschillende soort te slachten. Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd.

De Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) is een internationale organisatie die al het leven in zee beschermt. Haar missie is ,,de afslachting van het leven in zee en de vernietiging van de leefomgeving te stoppen om zo ecosystemen en soorten te beschermen en te behouden".

De aandacht voor de dolfijnenjacht is flink toegenomen sinds de documentaire The Cove (2009) met filmprijzen werd overladen. De documentaire laat zien hoe vissers in de stad Taiji ongeveer 2000 dolfijnen in een baai bij elkaar drijven om de zeezoogdieren te harpoeneren.

Sea Shepherd voert voor het tweede jaar actie met de zogeheten Cove Guardians. Deze zien voortdurend toe op wat er gebeurt. Elke Cove Guardian is zich bewust van de vreedzame aard van de campagne en dat elke stap gezet dient te worden binnen de grenzen van de Japanse wet.

Volgens andere aanwezigen heeft Vermeulen dan ook niet geduwd. Volgens hen kwam de politie aan en nam Vermeulen zonder ondervragen meteen mee. Volgens Sea Shepherd grijpen de Japanse autoriteiten elke kans aan om de actievoerders weg te krijgen uit Tajii. De Cove Guardians zijn sinds 1 september aanwezig. De actie heet Operation Infinite Patience.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden