Nederlands kampioen eventing voorlopig niet naar de Spelen

MADE - Tim Lips gaat voorlopig niet naar de Olympische Spelen. NOC*NSF eist dat de 22-jarige eventingruiter uit Made met extra documentatie komt over de representativiteit van de driesterrenwedstrijd in het Duitse Marbach, waar Lips volgens de geschoonde lijst zesde werd.

Lips betitelde de beslissing van NOC*NSF als ''een absolute teleurstelling. Ik snap het echt niet. Dit is echt een flinke domper, waar ik absoluut geen rekening mee had gehouden."
NOC*NSF heeft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) gistermiddag laten weten dat het deelnemersveld in Marbach niet representatief genoeg was, omdat liefst veertien van de eerste twintig combinaties Duitsers waren. ''Het Nederlands Olympisch Comité vindt het nu een veredeld Duits kampioenschap in plaats van een internationale wedstrijd. Maar wat kan Tim daaraan doen?'', vraagt Martin Lips, bondscoach en vader van Tim Lips, zich af.

Lips staat momenteel 21ste op de geschoonde internationale lijst. De Fédération Equestre Internationale (FEI) heeft bepaald dat 75 eventingruiters aan de Olympische Spelen in Hongkong mogen deelnemen. Vijftig van hen komen uit de landenteams. De overige plaatsen gaan naar de 25 beste combinaties op de internationaal geschoonde lijst. ''Probleem is alleen dat Nederland een strenger selectiecriterium hanteert dan bijvoorbeeld Ierland of Polen, waardoor de 21ste plaats niet volstaat. Vandaar dat Tim begin maart nog aan een wedstrijd in Portugal heeft deelgenomen, waar hij zesde werd. We wisten van tevoren echter dat deze wedstrijd niet aangewezen was als meetpunt'', geeft Martin Lips aan.

Desondanks gaat de bondscoach nu proberen om NOC*NSF naar de wedstrijd in Portugal te laten kijken, omdat daar wel een diversiteit aan internationale ruiters aan de start verscheen. ''Maar dan nog. Wij weten van tevoren toch niet wie er wel en wie er niet starten in Marbach. Het bleek achteraf de eerste test voor de Duitse selectie, die overigens wel gewoon wereldkampioen is. Tim reed daar een aantal Duitse grootheden voorbij. Dat zegt ook wel iets, denk ik", aldus Martin Lips.

De KNHS stelt NOC*NSF hoogstwaarschijnlijk voor om Lips junior over vijf weken in Aken nog een extra kans te geven. Lips zal dan in een deelnemersveld van 36 combinaties bij de eerste twaalf moeten eindigen. Martin Lips: ''Dat kan wel, maar dan moet hij veel vragen van zijn paard, terwijl we twee weken later naar Hongkong vliegen. Dan kun je niet meer optimaal presteren op de Spelen.''
Tim Lips heeft geen goed woord over voor de handelwijze NOC*NSF. ''Ik dacht dat ze er voor de sporter waren, maar dat blijkt dus niet het geval.'' (YADRAN BLANCO)

Tim Lips tijdens Barroca d'Alva 2008. Foto www.timlips.nl Beeld
Tim Lips tijdens Barroca d'Alva 2008. Foto www.timlips.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden