Nederlands in de Poldermoskee

AMSTERDAM - Slotervaart krijgt een nieuwe moskee gericht op jongeren. De Poldermoskee die half mei open gaat, wordt de eerste moskee waar imams in het Nederlands zullen preken voor moslims die in Nederland zijn geboren en getogen.Volgens initiatiefnemer Mohammed Cheppih (31) zal iedereen zich thuis voelen in de Poldermoskee, gelovigen en niet gelovigen. Bezoekers, imams en bestuur moeten een afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving.

Cheppih verwacht dat moslimjongeren van Marokkaanse, Turkse, Somalische, Surinaamse en Pakistaanse achtergrond vanuit het hele land naar de moskee zullen komen.

Vrouwen en mannen kunnen samen de gebedsdiensten bijwonen. Voor vrouwen die dat niet prettig vinden komt een aparte ruimte. ''De Nederlandse moskeeën zijn naar binnen gerichte gebedshuizen: Heimwee moskeeën. De Poldermoskee wordt een transparante moskee die midden in de Nederlandse samenleving staat,'' aldus Cheppih.

Bij toerbeurt zullen tenminste vier imams van verschillende culturele achtergronden preken. Het moskeebestuur dat opereert vanuit de Academica Islamica in Rotterdam heeft een bedrijfsverzamelgebouw gehuurd van woningcorporatie De Alliantie aan de Jacques Veltmanstraat 463. Op de tweede verdieping komt de gebedsruimte. De rest wordt verhuurd aan bedrijfjes. Zo kan een groot deel van de drie ton aan kosten worden betaald. De rest hoopt Cheppih via fondsenwerving te krijgen.

Doordat het bestuur waarin ook de niet religieuze Marloes Kuijer (29) zit, geen subsidies uit binnen- of buitenland wil hebben kan de Poldermoskee onafhankelijk blijven. Kuijer werkt bij de stichting Samenwerking Arabische Jongeren in Rotterdam en hoopt dat de moskee een rol kan spelen bij het integratiedebat.

Cheppih heeft afstand genomen van zijn vroegere rol bij de Arabisch Europese Liga. Cheppih: ''Omdat we bij de gemeente Rotterdam geen gehoor vonden voor deze moskee zijn we uitgeweken naar Amsterdam.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden