'Nederlands' Gauchos naar de beurs

AMSTERDAM - Het begon 31 jaar geleden in de Geelvincksteeg bij de bloemenmarkt in Amsterdam, het maakt nu een tussenstop op de Londense beurs: restaurant Gauchos.Zeev Godik, (nu 53) opende zijn eerste Gaucho (de 's' aan het eind kwam later) in 1976.

Op een trektocht door Europa at hij in Duitsland in een Argentijns grillrestaurant en dacht in Amsterdam -waar zijn reis bij gebrek aan geld was geëindigd- dat hij zo'n gelegenheid in de Van Baerlestraat wel kon nadoen.

Het pand dat hij op het oog had, lag ver boven het budget, maar de verhuurder had nog een alternatief bij het Singel. De eigenaar van dat pandje, Herman Labes, vond het idee wel sympathiek en investeerde mee. Via Heineken, die huisbrouwer werd, kon een vriendelijke lening worden afgesloten bij een bank.

In de tropenzomer van '76 ging het restaurant open en er kwam niemand. Tot restaurantkoningin Wina Born het recenseerde en Argentijns eten hip werd. In 1977 ging de tweede vestiging open, in de Korte Leidsedwarsstraat, in de tien jaar daarna groeide Gauchos uit tot een keten van achttien restaurants met vestigingen in Nederland en Zwitserland. In 1987 ging Godik de liefde achterna richting Londen en opende hij bij Piccadilly Circus de eerste Britse Gauchos.

Gauchos is niet onbekend met de beurs; in 1999 kreeg moederbedrijf Gioma via een omgekeerde overname van beursfonds Parambe, een notering in Londen. Maar de markt voor horecafondsen was slecht en werd in 2001, na 11 september en de BSE-crisis, alleen maar slechter. De buitenlandse restaurants werden daarom via een franchiseformule van de hand gedaan, op één in Amsterdam na.

In de zomer van 2002 kocht Godik zijn keten met behulp van investeerders weer van de beurs. Een jaar geleden kocht hij die financiële hulpverleners uit met een nieuwe investeerder, Phoenix.

Die wil nu af van zijn 45-procentsbelang, voor circa 36 miljoen euro. De rest van de opbrengst van de beursgang, 108 miljoen euro, wil Gauchos in verdere uitbreiding steken. Godik houdt na de beursgang zijn belang van 45 procent, de rest van het management bezit nog eens tien procent.

Gisteren werd ook bekend dat de Britse restaurantketen Wagamama plannen voor een beursgang heeft. Wagamama, met twee vestigingen in Amsterdam, wil 290 miljoen euro ophalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden