Nederlands bedrijf aanstichter van 'grootste cyberaanval ooit'

De Nederlandse webhost Cyberbunker is in een felle cyberstrijd verwikkeld met Spamhaus, een Amerikaans anti-spam bedrijf. Dat meldt de NOS. Grote DDoS-aanvallen, waarbij grote hoeveelheden informatie naar een server worden gestuurd zodat deze overbelast raakt, hebben er al voor gezorgd dat internetters wereldwijd problemen ervaren.

Door Martijn Baars
Ter illustratie Beeld anp
Ter illustratieBeeld anp

Zo was de in Amerika populaire site Netflix moeilijk te bereiken en stond ook de website van Spamhaus zelf een tijdje op zwart. Reden voor de digitale ruzie is het Amerikaanse Spamhaus, dat een zwarte lijst opstelde met daarop de diensten van Cyberbunker. Daardoor worden alle e-mails die de Nederlandse webhost stuurt, aangemerkt als spam. Cyberbunker was hier zo boos over dat het bedrijf sinds 19 maart continue aanvallen plaatst.

Spamhaus staat bekend als een organisatie die, bestaande uit vrijwilligers, de strijd tegen spam aangaat. Maar volgens een verklaring op de website van de Nederlandse webhost misbruikt Spamhaus de macht die het heeft. De aanvallen nemen nog steeds in hevigheid toe en volgens de New York Times zou de grootte van de aanvallen al 300 miljard bits per seconden zijn. Experts zeggen op de website van de krant dat het de grootste aanval is uit de geschiedenis van het internet. Als de aanvallen doorgaan, kunnen simpele diensten als email en online bankieren niet meer bereikt worden.

Thuisbasis in Goes
Cyberbunker, die zijn thuisbasis heeft in een oude NAVO-bunker bij Goes, zegt dat zij anonieme websites beheert met alle onderwerpen die er te bedenken zijn, behalve kinderporno en alles wat banden heeft met terrorisme. Omdat Spamhaus weigert de webhost van de zwarte lijst te halen, heeft Cyberbunker besloten de aanvallen op te schroeven.

Spamhaus probeerde de hulp van online veiligheidsdienst Cloudflare in te roepen, maar die werd zelf ook doelwit van de Cyberbunker-aanvallen. De Nederlandse webhost valt nu Domain Name Servers, oftewel DNS-servers, aan. Dat zijn de virtuele bazen van het internet en fungeren als een soort telefooncentrale. Die servers hebben het overzicht over heel het internet. Alle webpagina's krijgen een eigen code, bestaande uit cijfers, die worden vertaald door miljoenen servers over de hele wereld. DNS-servers zorgen voor de communicatie tussen de internetter en de site.

Moeilijk te blokkeren
Cyberbunker verstuurde heel veel berichten, vermomd als van Spamhaus zelf afkomstig, naar de vertaalservers, die vervolgens een enorme lading aan informatie terugstuurden naar Spamhaus. Die aanvallen zijn moeilijk te blokkeren, omdat volgens de New York Times, de pakketten informatie van over de wereld komen. Het internet zou compleet uit de lucht gehaald moeten worden om de aanvallen te stoppen. 'De enige manier om dit te stoppen is de aanvallers te detecteren en te arresteren', zei Dan Kaminsky, een veiligheidsexpert die jaren geleden al de zwakheden van de DNS-netwerken aantoonde, tegen de Amerikaanse krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden