Pluscolumn

Nederlanders zijn origineler met namen dan Britten

Marcel Levi Beeld Wolff
Marcel LeviBeeld Wolff

Engelse ouders zijn niet erg origineel met de voornamen van hun kinderen. Meer dan 10 procent van de jongensbaby's kreeg een naam uit de top-5 van het afgelopen jaar (Oliver, Jack, Harry, Jacob en Charlie).

Bij de meisjes is het nog erger: Olivia, Sophia, Emily, Emilia, en Lily zijn goed voor 12 procent van alle jongedames. Meer dan de helft van de Engelse baby's krijgt een naam uit de top-100. In Nederland is amper een kwart van de babynamen in the top-100 te vinden en beslaat de top-5 van meest populaire voornamen minder dan 2 procent van de geboren kinderen.

Een ander interessant verschil is dat de meest populaire namen in Engeland nauwelijks veranderen. De entree van Muhammad in de Engelse top-10 was op zichzelf al groot nieuws maar verder blijft alles hetzelfde. De top 10 van Nederlandse babynamen daarentegen is volledig anders dan de top 10 van twintig jaar geleden.

Nederlanders zijn dus origineler met de namen van hun kinderen dan de Britten. Je kunt natuurlijk ook te origineel zijn.

Er zijn nogal wat wetenschappelijke artikelen die een verband aantonen tussen een gekke of zeldzame naam en een hogere kans op schooluitval, eenzaamheid en psychische problemen. Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat mensen met een vreemde naam vaker als kind gepest zouden worden.

Een alternatieve verklaring is dat als ouders zo gek zijn om hun kind een malle naam te geven, dat op zichzelf genoeg reden is voor psychosociaal onheil in het latere leven.

Desondanks zijn er genoeg ouders die hun kind Tosti of Qut noemen en - hoewel om voor de hand liggende redenen een stuk minder populair - zijn er nog steeds kinderen die door het leven moeten als Volkert of Joran, of meisjes die Isis worden genoemd.

Zouden die ouders zich wel realiseren wat een ellende ze hun pasgeboren kind al in de eerste paar dagen van hun leven aandoen?

Misschien zou de ambtenaar van de burgerlijke stand het recht moeten hebben bepaalde namen te weigeren of zou er een meldplicht bij de kinderbescherming moeten zijn als ouders hun kind Marie Juana willen noemen.

Een goede voornaam is ook om andere redenen belangrijk. In de top 100 beursgenoteerde bedrijven in Londen zijn er negen chief executives met de naam David, acht keer een John en zeven Steve's (overigens zijn er alles bij elkaar maar zes vrouwen).

En op de Universiteit van Oxford vind je 3 keer zoveel Eleanors, Anna's en Simons dan wat je op grond van het voorkomen van deze naam zou verwachten. Een naam heeft kennelijk meer invloed op je toekomst dan je zou denken.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden