Update

Nederlanders uit ziekenhuis Hongkong

De Nederlander Richard van der Aa arriveerde rond acht uur lokale tijd weer in het hotel waar acht Nederlanders in quarantaine zijn geplaatst uit angst voor de verspreiding van Mexicaanse griep. Foto ANP Beeld
De Nederlander Richard van der Aa arriveerde rond acht uur lokale tijd weer in het hotel waar acht Nederlanders in quarantaine zijn geplaatst uit angst voor de verspreiding van Mexicaanse griep. Foto ANP

HONGKONG - De laatste van vijf Nederlanders die in Hongkong waren opgenomen om getest te worden op de Mexicaanse griep, is zondagavond uit het ziekenhuis ontslagen. Hij is niet besmet met het virus.

Zijn echtgenote was eerder al onderzocht, net als drie andere Nederlanders. Ze zijn allen teruggebracht naar het hotel dat sinds vrijdag van de buitenwereld is afgesloten uit angst voor besmetting.
In totaal zitten tweehonderd gasten, onder wie acht Nederlanders, en honderd personeelsleden in quarantaine. Het gedwongen verblijf in hotel Metropark duurt tot 8 mei. Iedereen krijgt uit voorzorg de virusremmer Tamiflu.

De strenge voorzorgsmaatregel volgde op het bezoek van een Mexicaanse gast die het griepvirus onder de leden heeft. De gezondheidstoestand van de 25-jarige man is stabiel. De autoriteiten in Hongkong zoeken nog naar mensen die contact hebben gehad met de Mexicaan, onder wie taxichauffeurs en vliegtuigpassagiers.

Verder is besloten dat geen enkel vliegtuig uit Mexico meer in China mag landen. Ook zijn op verschillende plekken in China circa zeventig Mexicanen in quarantaine geplaatst.

Dat heeft tot protest van de Mexicaanse overheid geleid omdat de Mexicanen helemaal geen griepverschijnselen hebben. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa riep haar landgenoten daarom op niet langer naar China te reizen. Ook haalde ze uit naar andere landen die Mexicaanse vluchten weigeren.

In Mexico, waar de uitbraak van het griepvirus begon, is het aantal infecties opgelopen tot circa vijfhonderd en het aantal doden door besmetting tot negentien. De autoriteiten benadrukken echter dat afgezwakte groei van het aantal slachtoffers bewijst dat de epidemie in Mexico over zijn hoogtepunt heen is.

Elders in de wereld wordt in steeds meer landen het virus aangetroffen. In Europa werden dit weekeinde Italië en Ierland aan het lijstje van 'besmette' landen toegevoegd. Daarop stonden al acht Europese landen, waaronder Nederland.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ziekte zich echter niet structureel buiten Mexico en Noord-Amerika verspreid. Maar het gevaar voor een pandemie is nog niet geweken, waarschuwde de WHO.

In de Verenigde Staten is het aantal infecties opgelopen tot 226. In buurland Canada ligt het aantal besmettingen inmiddels op 85. De griepvariant is ook aangetroffen bij een kudde varkens in de provincie Alberta. Ze zijn volgens de Canadese voedselinspectie mogelijk besmet door een medewerker van de boerderij, die vorige maand in Mexico was. Het zou de eerste keer zijn dat de ziekte van mens op dier wordt overgedragen.

Varkensboeren in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben zich zondag verzet tegen het ruimen van hun dieren. Tussen de driehonderd en vierhonderd mensen gooiden flessen en stenen naar de politie, die de varkens kwam verwijderen. Volgens de WHO is dat een onnodige maatregelen omdat er in Egypte geen gevallen van Mexicaanse griep zijn en omdat het virus door mensen wordt overgebracht, niet door varkens. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden